Categories: Societat

Catalunya exigeix 50 noves places per millorar i agilitzar el Departament de Justícia

El Govern de la Generalitat ha avalat aquest dimarts l’informe presentat pel Departament de Justícia referent a la insuficiència de personal judicial a Catalunya. En el document, l’administració catalana insta el Govern espanyol a crear, de manera urgent, 50 noves places per jutges i magistrats en un termini de dos anys, a més de renegociar els recursos transferits «per avançar cap a una Administració de Justícia més eficaç». 

A més, el Govern demana iniciar «al més aviat possible» un pla de xoc per agilitzar els judicis ràpids a Barcelona, que són els previstos per aquells delictes amb una pena màxima de 5 anys de presó, com ara furts, robatoris, delictes de trànsit o tràfic de drogues.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per a enguany, l’Estat ha creat 70 noves unitats judicials, de les quals només 11 han estat destinades a Catalunya, una xifra considerada des del Govern com a «insuficient». També, han argumentat que «per corregir el dèficit a Catalunya, a banda dels criteris poblacionals, s’haurien de tenir en compte altres paràmetres, com ara la taxa de litigiositat, que a Catalunya és més alta que a la mitjana estatal, o la mobilitat de personal judicial». 

Per aquest motiu, el Govern reclama a l’Estat la creació d’aquestes 50 noves unitats judicials (jutges, jutges d’adscripció provisional i magistrats): 25 per al 2024 i 25 per al 2025. Tot i això, l’Executiu ha assegurat que aquesta proposta «és mínima, atès que per equiparar Catalunya amb la mitjana estatal en caldrien 55». Actualment, Catalunya compta amb una ràtio de 10,9 jutges i magistrats per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana espanyola és d’11,6.

D’altra banda, el Govern ha aprovat l’ampliació de la plantilla pressupostària dels centres penitenciaris del Departament de Justícia, amb la incorporació de 407 noves dotacions. El cost anual d’aquesta ampliació de personal és d’aproximadament 23 milions d’euros. L’increment de la plantilla, segons l’executiu, respon a una demanda del Departament de Justícia «per afrontar el reptes als quals s’enfronta el model d’execució penal català». Aquesta ampliació forma part de la planificació estratègica del Govern per abordar la manca de personal en l’àmbit d’interior i rejovenir una plantilla amb una edat mitjana de 50 anys.

Jose Ruiz

Recent Posts

Detinguts els responsables d’una empresa lleidatana relacionats amb l’estafa de milers d’euros a diverses persones

Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous a Lleida dos homes, de 34 i 39 anys,…

7 hores ago

Un mort i tres ferits en el muntatge del mirador de Durro

Els Mossos d'Esquadra amb personal de l'empresa que estava fent el muntatge del mirador de…

7 hores ago

Última hora: Accident mortal en una sortida de via al Pla d’Urgell

El Servei Català de Trànsit informa que aquest migdia s’ha registrat un sinistre viari mortal…

2 dies ago

Alarmant: Brot de gastroenteritis afecta 29 infants i monitors en uns campaments a Catalunya

L'Agència de Salut Pública investiga un brot de gastroenteritis que ha afectat 27 infants i…

3 dies ago

Eurecat Lleida impulsa la innovació alimentària amb neurociència, realitat virtual i IA

El centre tecnològic Eurecat Lleida ha participat en el projecte CONOCE, una iniciativa que aposta…

3 dies ago

La Paeria de Lleida reforça el manteniment de jardineria

La comissió informativa de Gestió de la Ciutat ha donat llum verda a dues importants…

3 dies ago