Categories: Societat

Catalunya exigeix 50 noves places per millorar i agilitzar el Departament de Justícia

El Govern de la Generalitat ha avalat aquest dimarts l’informe presentat pel Departament de Justícia referent a la insuficiència de personal judicial a Catalunya. En el document, l’administració catalana insta el Govern espanyol a crear, de manera urgent, 50 noves places per jutges i magistrats en un termini de dos anys, a més de renegociar els recursos transferits «per avançar cap a una Administració de Justícia més eficaç». 

A més, el Govern demana iniciar «al més aviat possible» un pla de xoc per agilitzar els judicis ràpids a Barcelona, que són els previstos per aquells delictes amb una pena màxima de 5 anys de presó, com ara furts, robatoris, delictes de trànsit o tràfic de drogues.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per a enguany, l’Estat ha creat 70 noves unitats judicials, de les quals només 11 han estat destinades a Catalunya, una xifra considerada des del Govern com a «insuficient». També, han argumentat que «per corregir el dèficit a Catalunya, a banda dels criteris poblacionals, s’haurien de tenir en compte altres paràmetres, com ara la taxa de litigiositat, que a Catalunya és més alta que a la mitjana estatal, o la mobilitat de personal judicial». 

Per aquest motiu, el Govern reclama a l’Estat la creació d’aquestes 50 noves unitats judicials (jutges, jutges d’adscripció provisional i magistrats): 25 per al 2024 i 25 per al 2025. Tot i això, l’Executiu ha assegurat que aquesta proposta «és mínima, atès que per equiparar Catalunya amb la mitjana estatal en caldrien 55». Actualment, Catalunya compta amb una ràtio de 10,9 jutges i magistrats per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana espanyola és d’11,6.

D’altra banda, el Govern ha aprovat l’ampliació de la plantilla pressupostària dels centres penitenciaris del Departament de Justícia, amb la incorporació de 407 noves dotacions. El cost anual d’aquesta ampliació de personal és d’aproximadament 23 milions d’euros. L’increment de la plantilla, segons l’executiu, respon a una demanda del Departament de Justícia «per afrontar el reptes als quals s’enfronta el model d’execució penal català». Aquesta ampliació forma part de la planificació estratègica del Govern per abordar la manca de personal en l’àmbit d’interior i rejovenir una plantilla amb una edat mitjana de 50 anys.

Jose Ruiz

Recent Posts

Descobreixen quina era la ciutat més gran i complexa dels ilergets

Els treballs arqueològics fets durant l'abril passat a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol, a…

1 hora ago

S’incrementen un 46% els autoconsums col·lectius de la xarxa d’Endesa al territori de Lleida

La demarcació de Lleida ha registrat enguany un augment del 46% en el nombre de…

14 hores ago

Agredeixen un passatger a cops de pedra per robar-li el mòbil i fugen activant el fre automàtic

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres joves d'entre 18 i 21 anys amb nombrosos antecedents…

14 hores ago

Alcarràs amplia els avantatges del Carnet Jove amb una nova campanya

Paràgraf 1  NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp…

16 hores ago

Perifèria Cultural trasllada la música i la gastronomia als pobles lleidatans

Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat encapçalen la nova edició de Perifèria Cultural,…

16 hores ago

Més d’una vintena d’artistes ompliran d’art el Museu Trepat de Tàrrega durant l’Embarrat

Aquest divendres 24 de maig arranca la 10a edició de L'Embarrat - Festival de Creació…

17 hores ago