Societat

Si viatges en transport públic per tot l’Estat, aquesta informació t’interessa!

S'hauran de fer almenys 12 viatges al trimestre, seran personals i caldrà pagar una fiança

Marta Romera
  • gener 5, 2023
  • 4 min read
Si viatges en transport públic per tot l’Estat, aquesta informació t’interessa!

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha creat un títol multiviatge gratuït per utilitzar en cadascun dels orígens i destinacions de totes les concessions de servei públic de transport regular d’ús general per carretera de titularitat de l’administració de l’Estat que tindrà validesa durant tot l’any 2023. El títol serà personal i intransferible i per a cada període de validesa només es permetrà l’adquisició d’un únic títol multiviatge per persona i origen i destinació. A més, no es podrà fer més d’un viatge d’anada i tornada per dia, llevat que prèviament s’hagi procedit a cancel·lar-lo.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els títols multiviatge gratuïts destinats a viatgers habituals de les línies de titularitat estatal tindran validesa durant tot l’any 2023 dividits en tres períodes: de febrer a abril, de maig a agost i de setembre a desembre.

 

Cada trajecte que es realitzi de manera recurrent requerirà un títol multiviatge i l’usuari haurà de pagar una fiança que serà reemborsada si s’aconsegueix la recurrència requerida: 20 euros de fiança en trajectes amb preu del bitllet fins a 5,00 euros; 35 euros de fiança en trajectes amb preu del bitllet entre 5 i 13 euros; 50 euros de fiança en trajectes amb preu del bitllet entre 13 i 25 euros; i 65 euros de fiança trajectes amb preu del bitllet superior a 25 euros. Així mateix, l’usuari no podrà adquirir bitllets per a viatges consecutius si no ha transcorregut, entre un viatge i l’altre, almenys el triple del temps de la durada del viatge d’anada.

Si l’usuari no cancel·la un viatge formalitzat i no realitzat amb una antelació mínima a 24 hores es considerarà ús inadequat, així com la utilització d’un bitllet per una persona diferent de la titular del títol multiviatge. Així, es procedirà a la retirada del títol multiviatge i incautació de la fiança als viatgers amb ús inadequat quan s’hagi detectat tres vegades aquestes pràctiques reconegudes com a inadequades.

 

Prèviament, s’advertirà a l’usuari per SMS al telèfon mòbil o al correu electrònic registrat. Si això succeís, no s’expedirà un nou títol multiviatge bonificat a aquests viatgers per a cap origen-destí del mateix contracte fins a la finalització del termini de vigència. L’empresa concessionària serà responsable del compliment de les condicions de creació, venda, utilització, devolució i ús adequat dels títols mutiviatge.

Els usuaris que vulguin adquirir aquests títols multiviatge els podran obtenir amb antelació a la data d’inici de validesa i durant tot el període de vigència, a través dels canals habituals de comercialització d’abonaments i títols multiviatge de cadascuna de les empreses concessionàries, que facilitaran a l’usuari un codi únic per a aquest títol multiviatge del trajecte recurrent. Per fer el viatge, l’usuari haurà d’obtenir un bitllet que estarà associat al títol multiviatge. L’empresa concessionària no podrà carregar despeses de gestió a l’emissió dels títols multiviatge ni en la venda de bitllets associats als títols multiviatge.

 

Pel que fa a la devolució de la fiança dipositada per l’usuari, es farà sempre que es realitzin de manera efectiva 12 viatges o més al primer trimestre d’aplicació i 16 o més viatges al quadrimestre entre l’1 de maig i el 31 de desembre. Les fiances pagades amb targeta de crèdit es tornaran de forma automàtica per l’empresa concessionària, sense sol·licitud prèvia per part del usuari, a la targeta de crèdit amb què es va obtenir el títol multiviatge. Aquesta devolució es realitzarà en finalitzar el període de vigència i en el termini màxim d’un mes. Per als títols obtinguts amb pagament en metàl·lic, la devolució haurà de ser sol·licitada per l’usuari a l’empresa concessionària, en un termini no superior a dos mesos des de la finalització del termini de vigència del títol multiviatge.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *