T’interessa: El govern espanyol anuncia una rebaixa en l’IVA de la llum

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el decret anticrisi que el Consell de Ministres prorrogarà dissabte inclourà una rebaixa de l'IVA de la llum del 10 al 5%. «Protegirem les famílies del nostre país», ha dit Sánchez aquest dimecres en la sessió de control al Congrés, i ha demanat a la resta de partits que «en lloc de queixar-se, donin suport al reial decret» quan arribi a la cambra baixa per ser convalidat.

 

Sánchez ha defensat, en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, les mesures que ha posat en marxa l'executiu espanyol «per esmorteir» els efectes de la inflació. Rufián ha avisat Sánchez que l'augment del cost de la vida «pot arrasar» amb el govern espanyol i «qualsevol iniciativa d'esquerres».

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

«Ja n'hi ha prou de pedaços», ha dit Rufián, que ha reclamat «impostos a les grans fortunes d'aquest país, a les grans empreses elèctriques i petrolieres» així com «redistribució real de la riquesa amb un sistema fiscal just». «Facin el que van dir que farien o la situació actual els arrasarà», ha insistit. Sánchez ha recordat que fa un any l'executiu espanyol ja va reduir l'IVA de la llum del 21 al 10% per l'escalada de preus i que ara aplicaran una rebaixa suplementària, fins al 5%. Justament una rebaixa de l'IVA de la llum és una de les mesures que reclamava el PP per afrontar la inflació. En aquest sentit, el president espanyol ha reclamat el suport dels grups parlamentaris al decret.

Sánchez anuncia que la pròrroga del decret anticrisi inclourà una rebaixa de l'IVA de la llum del 10 al 5% | LleidaDiari.cat

 

Diàleg amb Catalunya

En resposta a Rufián, Sánchez ha afirmat que el govern espanyol acabarà la legislatura «protegint a les famílies», ampliant drets i «també obrint el diàleg amb Catalunya» després de la «crisi de convivència» de 2017 de forma que es «restableixin ponts». El president espanyol ho ha afirmat hores abans de la reunió del ministre de Presidència, Félix Bolaños, amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a Madrid.

 

Eleccions andaluses

D'altra banda, la portaveu del PP al Congrés i secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha recordat a Sánchez la victòria per majoria absoluta dels populars a Andalusia i ha afirmat que l'estat espanyol «necessita un president amb menys supèrbia» i «passar pàgina de la frivolitat, divisió i radicalisme» que operen «des que Sánchez està en el govern». «El govern Frankenstein és un projecte esgotat i fracassat», ha assegurat.

 

Gamarra ha retret a Sánchez que no hagi trucat al PP per negociar el decret que s'aprovarà dissabte en un Consell de Ministres extraordinari i ha dit que estan disposats a parlar-ne. El cap de l'executiu ha respost que el govern espanyol continuarà actuant com fins ara i ha demanat al PP «que aclareixi que significa rectificar» per a ells, perquè té la impressió que el que pretenen és el «retrocés social». Sánchez també ha argumentat que l'executiu «sempre ha tracta de bastir ponts».