Cultura

El govern espanyol aprova el projecte de Llei del cinema i la cultura audiovisual

L’executiu trasllada la norma al Congrés i en demana una tramitació d’urgència

Tània Sentís
  • desembre 30, 2022
  • 3 min read
El govern espanyol aprova el projecte de Llei del cinema i la cultura audiovisual

 El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el projecte de Llei del cinema i la cultura audiovisual que es traslladarà al Congrés amb una sol·licitud de tramitació en procediment d’urgència. Segons han explicat en un comunicat, la norma pretén impulsar i fomentar la producció, distribució i exhibició d’obres audiovisuals, establir les condicions que facilitin la creació i promoció així com mesures de protecció i difusió del patrimoni cinematogràfic i audiovisual espanyol. El projecte de llei vol “enfortir” la cadena de valor del teixit creatiu i industrial amb especial atenció pels sectors independents. També donar suport als autors i el ple exercici dels drets de propietat intel·lectual.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La norma pretén impulsar mecanismes “que milloren la competitivitat” dels professionals en entorns internacionals. El Ministeri de Cultura ha explicat que volen garantir la defensa de la competència en el mercat audiovisual, la transparència de la informació sobre assistència i visionat de les obres audiovisuals així com l’adequat exercici dels drets de propietat intel·lectual per part dels seus titulars. Per fer-ho possible, s’adaptarà la normativa per situar-se al costat de les instruccions europees.

Pel que fa a la producció independent, el ministeri afirma que la llei busca donar suport i fomentar la diversitat cultural, “essencial per un ecosistema audiovisual ric, diferenciat i competitiu de forma global”. “Al projecte de llei destaca pel seu compromís amb els sectors independents i la autonomia creativa i manté la definició de productora independent reclamada pel sector”, han sostingut.

Se subratlla la necessitat d’ajuts públics capaços d’impulsar tot els aspectes de l’audiovisual i donar suport a totes les fases de creació i promoció d’un projecte. Com a novetat, es considera que el Fons de Protecció a la cinematografia i l’Audiovisual reservarà sempre “un percentatge significatiu de la seva dotació exclusiva per l’activitat cinematògrafrica encara que inclogui altres formes audiovisuals com les sèries”.  

Totes les sales de cinema podran accedir a les ajudes d’exhibició, tot i que es mantindrà l’especial atenció per les sales independents o de zones rurals. El projecte de llei també presta atenció per la igualtat real entre homes i dones amb dotacions a diferents línies d’ajuts.

S’amplia el foment de les llengües diferents del castellà

Segons han explicat, el foment del cinema i l’audiovisual en llengües oficials diferents del castellà s’amplia a les llengües reconegudes estatutàriament per les comunicats. Pel reconeixement de la nacionalitat espanyola dels treballs s’inclouen no només les llengües oficials sinó també, per primera vegada, aquestes llegües i les de signes espanyoles reconegudes legalment.

D’altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat el projecte de Llei de creació de l’Oficina Espanyola de Drets d’Autor. L’objectiu és “reforçar l’activitat administrativa que correspon a l’Estat en matèria de propietat intel·lectual de manera eficaç”. De la mateixa manera que la norma sobre el cinema, es demana la tramitació parlamentària d’urgència per garantir l’aprovació i entrada en vigor en el “menor temps possible”.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *