La Generalitat no recomana que els pares entrin als centres quan es facin PCR

Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR

Una dona fent-se una prova PCR | ACN

Els departaments d'Educació i Salut no recomanen que els pares entrin als centres per acompanyar els seus fills en cas que se'ls hi hagi de fer una PCR, però han reconegut que el centre «té autonomia» i ho pot «flexibilitzar». Tant la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, com el secretari de Salut, Marc Ramentol, han insistit que l'entorn escolar és adequat per fer aquestes proves i que els infants estan acompanyats de mestres i companys. A més, han dit que la prova que es farà és un frotis nasal, «menys invasiu» que la nasofaringe. Tots dos han insistit també que davant d'un positiu serà el centre qui indicarà quan comença la quarantena, que els nens hauran de seguir anant a escola i que s'estan resolent «disfuncions» detectades.

 
 
[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]
 
 
Ramentol ha afirmat que des de Salut no es recomana que de manera general les famílies entrin als centres educatius per acompanyar els fills quan se'ls hagi de fer una PCR. Ha explicat que, en primer lloc, perquè es treballa perquè les escoles siguin llocs segurs i l'entrada de persones alienes «sempre pot suposar una petita vulnerabilitat». D'altra banda però, tant ell com Cuenca, han insistit que l'entorn escolar és el més adequat per fer aquestes proves, ja que permet una bona organització i els alumnes estan amb els seus companys. Han afegit però que entenen que hi hagi famílies a les que això els hi suposi un neguit. Per això, Ramentol ha dit que les escoles tenen «autonomia» per acabar decidint com ho gestionen i Cuenca ha afegit que podran «flexibilitzar» aquesta recomanació. La secretària ha confiat que aquests neguits vagin a la baixa a mesura que els pares observin com es desenvolupen les proves.
 
 

S'anirà a l'escola, tot i conèixer un positiu

Els dos departaments van enviar una nota amb aclariments als centres educatius sobre què fer davant d'un positiu a l'hora d'iniciar les quarantenes després d'haver detectat alguns dubtes. Així, s'ha insistit que el protocol diu que tot i que els pares coneguin per vies «informals» que hi ha un cas positiu, els alumnes del grup d'aquell positiu han de tornar a l'escola l'endemà i serà el centre educatiu qui informarà sobre què fer, a partir de la coordinació amb Salut. 
 
 
Des dels dos departaments s'ha insistit també que l'escola serà el lloc prioritari on es faran les proves en cas que hi hagi un positiu en un grup confinat, tot i que també es poden fer en espais comunitaris propers o als CAP. Ramentol ha defensat que els protocols estan funcionant i que majoritàriament les unitats mòbils s'han desplaçat fins als centres.
 
 

No augmenta el risc

Davant del neguit de pares perquè els fills hagin de tornar al centre després de comunicar-se un positiu, Cuenca ha defensat que en la majoria de casos les PCR es fan a les 24 hores i ha afegit que «com a molt passen dos o tres dies». Tot i això, ha defensat que els centres escolars funcionen amb grups estables aïllats que fan que els alumnes dels diferents grups no entrin en contacte entre ells i per això «no suposa major risc de contagi per a la resta de grups». Tot i això, es recomana que hi hagi una vigilància «encara més forta» en l'aplicació de les mesures en aquests casos.
 
 
En aquest sentit, Ramentol ha afirmat que «és preferible sacrificar el fet de començar la quarantena 'ipso facto'» per poder fer un procés ordenat, tant pel que fa a les PCR com a l'organització de l'educació telemàtica que haurà de rebre aquell grup durant la quarantena. «Parlem de nens i nenes sanes, el cas ja no hi és, són sans fins que no es demostri el contrari», ha afirmat, al mateix temps que ha dit que el risc que s'assumeix deixant que estiguin unes «hores o dies» més a l'escola és «assumible» des del punt de vista de la salut pública.
 
 
Ramentol ha defensat que els circuits estan funcionant però ha reconegut que els equips amb unitat mòbil que han començat a operar amb l'inici de curs són els que estaven preparats per a les residències. Davant l'augment de casos, ha explicat que treballen per incorporar entitats del Tercer Sector i d'ONG que ja van col·laborar amb Salut durant la primera onada per tal de reforçar aquestes unitats mòbils que es desplacen als centres educatius. En línies generals però ha dit que el protocol està funcionant i que les «disfuncions» que s'han detectat especialment pel que fa a la comunicació i en períodes no lectius, com els caps de setmana, s'estan resolent.