Sense Categoria

La Generalitat activa els plans d’emergència Inuncat i Ventcat

LleidaDiari
  • novembre 22, 2021
  • 3 min read
La Generalitat activa els plans d’emergència Inuncat i Ventcat

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d'alerta del Ventcat o Pla Especial d'Emergències per Risc de Vent a Catalunya (Ventcat) i de l'Inuncat o Pla Especial d'Emergències per Inundacions per un episodi de mal temps que es preveu que comenci aquest dilluns al vespre i s'allargui fins dimecres.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
 

Els xàfecs intensos començaran aquest vespre a la meitat sud de Catalunya i s'estendran cap al nord. El vent serà generalitzat aquest dimarts, però afectarà amb especial intensitat Barcelona i la Catalunya Central. Es preveu fort onatge a tot el litoral aquest dimarts. Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la mobilitat i evitar desplaçaments innecessaris i també a l'aire lliure pel risc de caiguda de branques o altres elements.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir de mitjanit d'aquest dilluns i fins aquest dimarts a darrera hora, bufarà vent de component est amb ratxes màximes que poden superar els 72 km/h de manera generalitzada al territori i amb especial intensitat a comarques de la Catalunya Central i de Barcelona.

 

La Generalitat activa els plans d’emergència Inuncat i Ventcat

El temporal afectarà tot Catalunya.  | Arxiu
 

Previsió de xàfecs intensos

Quant a les pluges, l'SMC preveu un episodi de xàfecs intensos a partir d'aquest vespre i durant tot el dimarts, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats localment de tempesta. Les pluges començaran al terç sud de Catalunya i s'estendran amb el pas de les hores gairebé a tot el territori. També s'espera acumulació molt important de pluja al terç sud de Catalunya, amb nivells que poden superar els 240 l/m2 en 24 hores.

Davant d'aquesta previsió, Protecció Civil demana extremar la prudència en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. En general es recomana evitar aquells desplaçaments que no siguin imprescindibles.

També cal extremar les mesures en les activitats a l'aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar les zones arbrades mentre bufi el vent fort a les zones afectades.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha fet arribar l'avís de pluges intenses i d'acumulació d'aigua a tots els municipis afectats i ha demanat als ajuntaments que tanquin de forma preventiva de tots els guals i punts inundables, i també que prevegin espais d'acollida per si fos necessari. Cal retirar amb antelació els vehicles de rieres o punts subterranis inundables perquè poden dificultar el drenatge i agreujar les inundacions.

Davant la previsió de fortes pluges, Protecció Civil també recomana reduir al màxim la mobilitat i, en tot cas, extremar la precaució en els desplaçaments i evitar les activitats a l'aire lliure durant les hores en què es preveuen els xàfecs més intensos. Protecció Civil recomana prestar atenció a l'evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat. Per més informació, es poden consultar els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant de ventades, aiguats i fort onatge.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *