Males notícies: La gelada fa caure un 26,5% la previsió de collita de fruita a Lleida

Les gelades faran caure un 26,5% la collita de fruita de llavor a Lleida i un 23,5% a Catalunya respecte a l'any passat. Aquestes són les previsions que Afrucat i el Departament d'Acció Climàtica han presentat aquest divendres a Lleida. Les xifres indiquen que enguany es collirà un 29% menys de poma i un 24% menys de pera a Ponent, i un 23% menys de poma i un 24% menys de pera a Catalunya.

 

El calibre, expliquen, serà més petit però la qualitat, bona. Aquestes previsions seran, a més, les més baixes dels últims cinc anys, ha assegurat el president del Comitè de Llavor d'Afrucat, Joan Serentill. El secretari d'Alimentació d'Acció Climàtica, Carmel Mòdol, espera que el sector es pugui refer amb els més de 50 milions d'euros d'ajudes previstos.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge d'un temporer

La gelada fa caure un 26,5% la previsió de collita de fruita de llavor a Lleida i un 23,5% a Catalunya respecte al 2021 | LleidaDiari.cat

 

La previsió de collita de poma per a aquest 2022 baixa un 23%

Segons les dades presentades aquest divendres al matí per la presidenta d'Afrucat, Montse Baró; el president del Comitè de Poma i Pera d'Afrucat, Joan Serentill i el secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Carmel Mòdol, la previsió de collita de poma per a aquest 2022 baixa un 23% respecte a la de 2021 i la de pera baixa un 24% respecte al 2021 a Catalunya.

 

Tot i això, Afrucat ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat a la distribució. Baró i Serentill han assegurat que «encara que la producció sigui inferior, podem assegurar que els nostres clients nacionals estaran abastits amb les qualitats i volums que esperen de nosaltres». Les gelades de la passada primavera, que també van afectar greument la collita de pinyol catalana, fan preveure que Catalunya tindrà la collita de llavor més baixa dels darrers cinc anys i es colliran 229.400 tones de poma i 101.100 tones de pera.

 

Segons declaracions de Carmel Mòdol, «aquesta davallada es deu exclusivament a les afectacions meteorològiques. El que mostren les estadístiques és que les plantacions de fruita de llavor estan creixent lentament en els darrers anys i no es detecta cap retrocés».

 

Poma

La previsió de collita de poma a Catalunya per al 2022 és de 229.400 tones, un 18% inferior a la dels últims 5 anys i un 23% inferior al 2021, el que suposa perdre en part el potencial recuperat el 2021 quan es van collir 298 tones. Les varietats que disminueixen més la seva producció són el grup de vermelles, amb un 33%, les Golden amb un 31% menys i les Granny amb una reducció del 29% respecte a l'any 2021.

 

Les afectacions de les gelades es van donar a tota la producció de la Vall de l'Ebre que preveu una davallada similar. Cal destacar però el cas de Girona que no ha patit aquestes inclemències i que, tot i patir una lleugera davallada respecte a la producció de l'any passat, segueix creixent amb un increment del 6% respecte a la mitjana dels darrers 5 anys. Cal tenir en compte que la campanya 2021 Girona va registrar una xifra rècord de producció.

 

Pera

Pel que fa a la pera, la previsió de collita a Catalunya per a aquest any és de 101.100 tones, la qual cosa suposa un descens del 24% respecte a l'any passat, una campanya on es van collir 132 milions de quilos. Aquesta afectació important en la producció també ha estat causada per les gelades.

 

Pel que fa a varietats, són l'ercollini i la llimonera les que han patit un major retrocés, amb un 43% i un 31% respectivament. Tot i que la pera Blanquilla només cau un 1% respecte a l'any 2021, cal destacar la disminució constant d'aquesta varietat, amb un 41% de davallada si es compara amb la mitjana dels darrers cinc anys.

 

Calibres inferiors però qualitat bona

La campanya de poma i pera es preveu que es retardi entre 3 i 7 dies i la qualitat dels fruits es preveu correcta amb calibres inferiors als de passades campanyes amb l'excepció de la poma de Girona que preveu calibres entre normals i alts. Segons Serentill «tot i que les afectacions queden lluny del 70% que hem registrat en fruita de pinyol, perdre prop del 30% de la collita és una afectació molt important per a les empreses».

 

En aquest sentit, el secretari d'Alimentació ha recordat el paquet de mesures econòmiques previstes pel Departament per donar suport al sector i fer front a les pèrdues ocasionades per les gelades d'aquesta campanya. Pel que fa als preus, Afrucat preveu que siguin molt similars als de l'any passat perquè malgrat que la collita cau a Catalunya, la resta d'Europa preveu collir volums pròxims als seus potencials productius.