Sense Categoria

Les temperatures extremes fan augmentar els casos de gastroenteritis

Avatar
  • novembre 3, 2018
  • 3 min read

Les temperatures extremes fan augmentar els casos de gastroenteritis | Arxiu

 

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que la calor y el fred extrems fan augmentar els ingressos hospitalaris per gastroenteritis. Segons el centre, que ha analitzat la relació entre el clima i les hospitalitzacions derivades d’aquesta infecció a Espanya els últims 17 anys (1997-2013), la calor fan augmentar un 21% les hospitalitzacions i el fred un 7%.

 

Segons l’estudi, publicat a la revista ‘Environment International’ i que ha revisat els 275.182 casos registrats en 17 anys, uns 44 per dia, la temperatura juga un paper molt important en l’augment d’hospitalitzacions per gastroenteritis. Unes dades que podrien empitjorar amb el canvi climàtic. I és que aquestes infeccions van a més i cada any es registren diversos brots a Catalunya, com el de l'agost passat a un parc de Barcelona. 

 

Ni fred ni calor: la temperatura ideal és de 12º

Però per què la calor és la culpable de l’increment d’un 21% dels casos? La raó la trobem en el fet que, quan les temperatures són molt elevades, hi ha més bactèries al menjar que consumim, cosa que ens perjudica. La punta d’hospitalitzacions per gastroenteritis en èpoques de calor s’ha registrat els dies en els que la temperatura mitjana ha estat de 26º.

 

La calor provoca el màxim d'ingressos per aquesta infecció

La calor provoca el màxim d'ingressos per aquesta infecció | Arxiu

 

En canvi, la raó per la qual el fred causa un 7% d’aquestes hospitalitzacions es troba en el fet que la gent passa més temps a l’interior dels edificis amb menys ventilació, el que pot fer augmentar la transmissió del virus entre persones. El pic de casos registrats s’ha donat en dies en els que la temperatura mitjana ha estat de 6º.

 

Amb tot plegat, la conclusió és que ni el fred ni la calor ajuden a reduir els casos de gastroenteritis, sinó que els augmenten, sobretot en persones propenses. De fet, l’estudi conclou que la temperatura ideal són els 12º, ja que els dies que de mitjana hi ha hagut aquest valor també s’ha registrat el mínim d’hospitalitzacions per aquesta infecció.

 

La pluja redueix els casos de gastroenteritis

Per sorpresa dels experts, l’estudi també mostra que la pluja redueix el risc de gastroenteritis un 26%, segurament pel fet que és quan es fa un menor us de les aigües recreatives. Els resultats van ser similars entre els dos sexes, si bé les dones són més sensibles a la calor i els nens menors d’un any al fred.

 

Segons els impulsors dels projectes, aquestes dades són «rellevants» tenint en compte el cotext de canvi climàtic en el que ens trobem, en el que les temperatures i els fenòmens meteorològics són cada vegada més extrems, raó per la qual es creu que podrien augmentar els casos d’hospitalitzacions per gastroenteritis.   

 

 

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *