El Galacticat publica la programació de l’XI edició

El Galacticat, el Festival de Cinema de Tàrrega i Ponent, que enguany celebra la seva onzena edició, ha fet pública la programació de tot el certamen, que se celebrarà a la capital de l’Urgell entre els dies 24 i 30 de juny de 2024. A banda de la projecció de 90 llargmetratges, documentals i curtmetratges, també acollirà un seguit d’activitats paral·leles que inclouen el networking i concurs de guions Trobada de Talents, projeccions als carrers i places de Tàrrega, una fira dedicada al còmic, un concert de punk a Cal Trepat i actes en el marc del dia per l’alliberament LGTBI del 27 de juny. Tota la programació es pot consultar a la pàgina web www.galacticat.cat, on també es poden adquirir les entrades i abonaments.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La tercera Trobada de Talent, el campus basat en un concurs de guions, que uneix creadors i empreses del sector a la capital de l’Urgell, tindrà aquest any dotze guionistes i directors participants, quatre per cada secció (llargmetratge, curtmetratge i sèrie), els quals presentaran els seus projectes a deu empreses productores de Catalunya i d’arreu de l’Estat. Així, els 12 projectes seleccionats mantindran una reunió ‘One to One’ amb cadascuna d’elles, amb l’objectiu d’aconseguir suport i finançament per tirar endavant aquests projectes. Aquestes reunions tindran lloc durant el cap de setmana del Festival.

Enguany aquesta tercera edició destaca per la gran presència de talent català i, més concretament, de Ponent. El projecte de curtmetratge El túnel de Montclar i el projecte de pel·lícula Protuberantia, seran presentats pels guionistes i directors de Ponent Daniel Sarramona i Mireia Ibars, respectivament. A més, també hi participaran diversos projectes amb versió original en català: Andrea d’Errico Prat amb Just Like You (curt), Mario Monzó amb Antonio Gilipollas Caraculo (pel·lícula) i Víctor Català amb La Masía (pel·lícula). La resta de participants a la categoria de curtmetratges són Cosmo de Miguel Valle i 893 KM de Rubén Garrido. En llargmetratges també hi participarà el projecte argentí Pequeños rostros colgantes, de Matías Sinay, el primer participant internacional de la Trobada de Talent. Finalment, els quatre projectes de sèries són: Hollywood Secrets de Mónica Dolado; Zaunk, ladridos sordos de Jon Novas Lario; Aldeaseca de Sergio Alonso Sánchez i A cambio de nada de Josep Pujol.

A més, igual que en les dues darreres edicions, Galacticat segueix col·laborant amb Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), per a ser Esdeveniment Preseleccionador al ‘Producers Meet Producers’ (PMP), que es durà a terme al Sitges Film Festival. D’aquesta manera, un dels projectes participants a la Trobada de Talent del Galacticat, també serà seleccionat per formar part de la preselecció per al PMP 2024. Enguany, com a novetat, cadascun dels tres guanyadors de la Trobada de Talent (llargmetratge, curt i sèrie), també rebrà un premi valorat en 1.000 euros, gentilesa de l’empresa RCService, patrocinadora de la Trobada de Talent 2024, i el que tingui la millor feina de producció, un altre premi del mateix valor, gentilesa de l’empresa 16nou.

Territori Indústria

Com a complement a la Trobada de Talent, el Galacticat organitza per segon any consecutiu diverses activitats orientades a la indústria cinematogràfica, englobades dins el que ha batejat com a ‘Territori Indústria’, amb l’objectiu de convertir Tàrrega en un punt de trobada de creadors i empreses del sector.

Enguany, la Intel·ligència Artificial generativa serà la gran protagonista d’aquestes activitats. Els projectes participants de la Trobada de Talents tindran accés a una Formació sobre IA Generativa a càrrec de professionals del Centre de Visió per Computador (CVC) de la Universitat Autònoma de Barcelona. També s’ha organitzat el debat “Virtuts i perills de la IA en la producció cinematogràfica”, amb la intervenció de les empreses productores participants de la Trobada de Talent i els investigadors del CVC.

Els creadors, productors i distribuïdors que participen a la Trobada de talents i a Territori Indústria, també participaran en diverses activitats i projeccions dinamitzades al llarg del cap de setmana. Destaquen, dissabte a la tarda, la projecció del documental Casa Reynal, rodat a Bellvís i que comptarà amb la presència de la seva directora Laia Manresa i les co-productores Sandra Forn i Cristina Galvarriato, que oferiran una sessió de preguntes i respostes amb els presents. L’equip del film argentí El Escuerzo també viatjarà fins a Tàrrega per participar a la Trobada de Talents i presentar aquesta pel·lícula. Diumenge serà el torn de la flamant projecció del clàssic d’Almodovar Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón, amb la presència de la seva protagonista i jurat del Galacticat, Mercedes Guillamón, acompanyada del periodista Tonio L. Alarcón. Finalment, el codirector de la Trobada de Talents, Jaime Arnaiz, presentarà el film Os reviento, del qual n’és el productor.

Programació i entrades a la venda

El Festival, que ja ha presentat la seva programació oficial, projectarà 90 obres al llarg de la setmana del certamen, comptant amb les Seccions Oficials de Llargmetratges, Llargmetratges Documentals i Curtmetratges (Terror, Ciència Ficció, Fantasia, Gènere Lliure i Documental), així com les seccions paral·leles de Clàssics, Ghost i Focus. Les entrades i abonaments també han sortit a la venda a través del web del Festival: www.galacticat.cat.

El dijous 27 d’abril, el Galacticat col·laborarà amb l’Ajuntament de Tàrrega en el marc dels actes del dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual. A les 20.00 hores a la plaça dels Àlbers es llegirà un manifest i tindran lloc els espectacles Show Drag Bertina i Ballar el Poema, amb Enric Khan i Beeman Riu. Després es projectarà el film Housekeeping for beginners, en col·laboració amb el Festival Fire! de Barcelona, especialitzat en cinema LGTBI.

Divendres a les 19.00 hores tindrà lloc la Festa Inaugural de la XI edició del Galacticat, amb la catifa vermella i la projecció de la pel·lícula britànica Tales of Babylon del director Pelayo de Lario, als Cinemes Majèstic.

Dissabte a la tarda, s’organitzarà una fira de llibres i còmics davant dels Cinemes Majèstic, amb la presència de diverses editorials i escriptors, que aprofitaran per presentar les seves darreres novetats. Al llarg de la jornada, també hi haurà diverses sessions de projeccions de curtmetratges, llargmetratges i documentals amb la participació de directors, guionistes i productors a l’interior del Majèstic.

El colofó final de la XI edició serà diumenge a Cal Trepat de Tàrrega, a partir de les 18.00 hores, amb l’Entrega de Premis i un concert punk que comptarà amb l’actuació de Ruïnosa y las Strippers de Rahola, Zombi Pujol, Moshbowl i Fox System.