Gairebé totes les escoles tenen cobertes les tardes de lleure del setembre

Un 98% dels centres educatius públics tenen signats els contractes per a l'hora d'educació en el lleure que s'aplicarà durant el setembre per l'avançament del curs escolar. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat en una entrevista a l'ACN que són uns 1.702 contractes ja signats des dels centres amb les entitats que oferiran aquests activats.

 

D'aquesta manera, Cambray ha defensat que la xifra rebat les «percepcions» que van sorgir sobre les dificultats per trobar monitors. En la majoria de casos, es tracta d'ampliar les hores dels que ja s'encarreguen del temps de migdia. «Donarem totes les garanties perquè l'alumnat que es vulgui quedar tingui gratuïtat i amb cobertura de monitors», ha manifestat.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Acompanyat de l'avançament del curs al 5 de setembre, Educació ha establert la jornada intensiva per a tot el setembre. Això implica un horari escolar de 9 a 13 hores, a partir de quan començarà l'espai de migdia fins a les 15.30hores. Per tal de garantir el mateix horari que durant la resta del curs, Educació va anunciar que les famílies es podrien acollir a una hora de lleure educatiu, fins a les 16.30 hores, i que aquesta seria gratuïta per a les famílies.

Imatge del conseller d'Educació

El 98% dels centres educatius públics tenen signats els contractes del lleure de les tardes de setembre | LleidaDiari.cat

 

L'alerta sobre la dificultat de trobar monitors

La proposta va generar algunes crítiques i l'alerta sobre la dificultat de trobar monitors que poguessin cobrir aquesta hora. En aquest sentit, Cambray ha assegurat que s'ha debatut molt la proposta i que el consens s'ha trobat en la mesura que el Departament havia proposat des d'un inici.

 

En aquest sentit, Educació ha fet un acompanyament als centres per tal de fer aquests contractes per al lleure educatiu en els centres públics, ja que la concertada té la seva pròpia gestió. El conseller respon a les crítiques assegurant que de la mateixa manera que es resolen els «desajustos» que es poden donar durant l'espai migdia, es resoldran els que es puguin trobar en aquesta hora de lleure a les tardes.

 

Les famílies decidiran

El Departament va establir una ràtio d'un monitor per cada 16 alumnes. Cambray ha afirmat que els centres han signat els contractes «amb el nombre de monitors necessaris en funció del número d'alumnat dels centres educatius». Aquest número no es coneix encara, ja que, majoritàriament, no han preguntat a les famílies si s'acolliran o no a l'oferta. I és que el conseller ha considerat que no tenia sentit preguntar a les famílies al juny què tenien previst fer al setembre i per això es consultarà el mateix setembre, per tal que puguin prendre una decisió. A més, apunta que una família pot acollir-se al lleure només algunes setmanes, segons les necessitats que tingui en el moment. Les entitats contractades presentaran als centres les propostes per atendre «educativament” els alumnes durant aquella hora, com ja fan a l'espai migdia.

 

Aprendre a partir de la primera aplicació

El conseller reitera la defensa de l'avançament del curs escolar, ja que assegura que és una mesura bona per als alumnes, especialment per als més vulnerables, i per a les famílies. També destaca que s'han avançat els nomenaments i que els centres han marxat de vacances coneixent les plantilles que tindran per al següent. Reconeix que «ningú neix ensenyat» i que serà el primer any que s'aplicarà aquest avançament, per la qual cosa s'ha mostrat convençut que s'haurà d'anar aprenent. «El curs 2023-2024 ho farem millor», declara. Per a Cambray, comença una “nova etapa” del sistema educatiu.