La Fundació Aspros, en una campanya de sensibilització sobre salut mental amb l’Institut Guindàvols

L’Institut Guindàvols (Lleida) i la Fundació Aspros, entitat sense afany de lucre que des de l’any 1962 treballa per aconseguir la inclusió i la igualtat d’oportunitats de totes les persones, han col·laborat recentment en l’elaboració de la campanya de sensibilització sobre salut mental, ‘Mentalitza’t’, dissenyada per alumnes de quart d’ESO del centre, dirigida a un públic jove.

L’objectiu principal d’aquest projecte, que s’emmarca en el programa d’innovació pedagògica Recerca, Creació i Servei (RCS) de la Direcció General de Currículum i Personalització del departament d’Educació, és el d’atansar la història de persones que pateixen un trastorn de salut mental a l’alumnat, així com difondre i conscienciar sobre aquesta realitat.


En els darrers anys i, especialment, arran de la pandèmia i els confinaments, els trastorns mentals són cada cop més habituals, sobretot entre la població jove. Per aquest motiu, accions com aquesta busquen sensibilitzar sobre la importància de la salut mental i prevenir futures malalties.


El centre educatiu ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Aspros com a entitat local que disposa d’una àmplia especialització i trajectòria en l’atenció de les persones amb trastorn mental.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per tal de dur a terme el projecte, l’alumnat participant va realitzar una sèrie d’entrevistes a tres persones que formen part del servei Prelaboral de la Fundació Aspros: el Marc, la Montse i el Rafa. Totes elles, persones amb diferents bagatges i històries personals i professionals que els van conduir a patir un trastorn mental. Gràcies al servei Prelaboral, han recuperat competències i habilitats sociolaborals per poder accedir de nou al món laboral.


La campanya de sensibilització es materialitza en el disseny de diferents pòsters editats pel mateix alumnat, els quals recullen les principals declaracions de les entrevistes. Aquests suports audiovisuals compten amb un punt innovador i és que plasmen la informació amb un llenguatge molt proper als joves i d’ús habitual a les xarxes socials, com si es tractés de ‘posts’ d’Instagram, de Twitter o converses de WhatsApp. A més, en cadascun dels pòsters s’hi inclou un codi QR que redirigeix a informació mèdica, revisada pel Dr. Ignasi Casado, relacionada amb els trastorns mentals més freqüents.

Impulsar la inclusió i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, principalment discapacitat intel·lectual i malaltia mental, és l’objectiu principal de la Fundació Aspros, entitat privada sense afany de lucre de les terres de Lleida. Des de l’any 1962 treballa en col·laboració amb les famílies, les administracions i les entitats públiques per assolir la inclusió d’aquest col·lectiu i aconseguir la igualtat d’oportunitats de totes les persones.


Actualment, són més de 560 les persones ateses en àrees d’acolliment residencial, servei de teràpia ocupacional, servei ocupacional d’inserció, formació professional i inserció laboral.