Formen sanitaris dels CAP per millorar la detecció de casos de violència en infants

L’equip EMMA, la unitat de l’Hospital Vall d’Hebron especialitzada en violències en la infància, va atendre en el segon any de funcionament 341 infants i adolescents, però aquests casos són la «punta de l’iceberg», explica la seva coordinadora, Anna Fàbregas. «Hi ha una xifra de nens i nenes i adolescents que poden estar vivint algun tipus de violència que no haguem detectat», adverteix aquesta pediatra. Per millorar la identificació de possibles casos de violència física i sexual, les expertes de la unitat formaran en una jornada aquest dimarts professionals dels centres d’atenció primària i de salut mental infantil i juvenil. «No som policies, no hem de jutjar si ha passat o no; hi som per acompanyar l’infant i protegir-lo», diu Fàbregas.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El 58% dels casos que arriben a la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència de Vall d’Hebron, l’equip EMMA, els han derivat professionals sanitaris. D’aquests, el 40% arriben des de les consultes d’atenció primària. Per millorar la detecció d’aquestes violències i aprofitar la capil·laritat dels CAP, les expertes de l’equip EMMA imparteixen aquest dimarts una formació per als professionals sanitaris, sobretot equips de pediatria, infermeria i treball social de l’atenció primària, que són els que tenen un contacte més freqüent amb els infants i les seves famílies, i també dels centres de salut mental infantil i juvenil. Més d’un centenar de professionals assistiran a la jornada, a l’Espai Francesca Bonnemaison, i també es podrà seguir de forma telemàtica.

 

«A la primària, tenim un contacte directe que ens genera una oportunitat, ja que en un moment determinat infants o famílies poden tenir la confiança suficient per explicar-nos el que hagi pogut passat», assenyala Anna Castelló, pediatra del CAP Pare Claret i assistent a la formació. Castelló explica que els possibles casos de violències no són una realitat aliena als centres d’atenció primària: «Tenim experiències. És bastant habitual tenir casos». Aquesta pediatra incideix en el vincle que s’estableix en la consulta amb els infants i les famílies: «Hi ha nens que van dient algunes coses i anem estirant del fil a poc a poc». Per la seva banda, Fàbregas recalca que la detecció és fonamental i indica que es calcula que un de cada cinc menors d’edat pot haver viscut algun tipus de violència sexual. La coordinadora de l’equip EMMA insisteix en la importància de formar i sensibilitzar els professionals que treballen amb infants i adolescents i que tinguin com més eines millor per identificar els casos.

«El més important seria la verbalització per part de l’infant o l’adolescent, que ens expliqui què li ha passat i nosaltres ser capaços d’aturar la consulta, prendre el temps per escoltar-lo, establir un ambient de confiança i agrair-li que hagi sigut capaç d’explicar-nos-ho», diu Fàbregas, que afegeix que la manera com es respongui a aquesta revelació influirà en la recuperació posterior de l’infant. En els infants molt petits, alguns senyals d’alerta podrien ser certs canvis de conducta, com ara malsons, pors, rebuig de l’aliment (que abans no hi era) o retards. I en els més grans o adolescents, els canvis bruscos de conducta, el baix rendiment acadèmic, l’aïllament, l’agressivitat, l’abús de tòxics o les relacions i conductes de risc, entre d’altres.

 

La majoria de les víctimes ateses el 2022 a l’equip EMMA de Vall d’Hebron van ser nenes o adolescents, concretament el 87%. El perfil més habitual és el d’una nena de 13 anys. Entre el novembre del 2021 i el novembre del 2022, el 79% dels 341 infants i adolescents atesos havien patit violència sexual; una violència exercida en prop de la meitat dels casos dins la família. En el 83% dels casos, l’agressor era un conegut del menor. Pràcticament tots els agressors són homes (96%). També han detectat un increment de les violències entre menors, especialment a través de les tecnologies. Un terç dels agressors també eren menors d’edat.