L’objectiu de la formatgeria Casa Mateu de Surp, al Pallars Sobirà, és la qualitat dels productes i el respecte al medi ambient des del moment de la seva creació l’any 2007. Ara, ha fet un pas més i ha introduït els envasos reutilitzables i retornables als iogurts que elabora. El client podrà fer el retorn al seu establiment habitual o directament a la formatgeria i rebrà un import simbòlic d’entre 0,10 i 0,40 cèntims d’euro per cada pot de vidre. El preu varia en funció de la mida de l’envàs. Clara Ferrando, la responsable de la formatgeria, ha explicat que amb aquesta iniciativa vol minimitzar els residus i reduir el volum d’embalatges i recipients.
Ferrando ha explicat que aquesta iniciativa li porta una mica més de feina, però compensa l’estalvi en envasos que suposarà. Ara, s’haurà d’encarregar de recollir, netejar i desinfectar els envasos per poder-los reutilitzar. Perquè aquesta feina sigui més fàcil, l’etiqueta del iogurt és de cartó i va penjada. D’aquesta manera evita haver-la d’enganxar i que sigui més dificultosa la neteja del pot.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
Encara és molt aviat per valorar la resposta dels clients donat que tot just fa un mes que la formatgeria Casa Mateu ha posat en funcionament el nou sistema, però l’acollida per part dels establiments ha estat bona. Aquest nou sistema d’envàs és factible per una formatgeria com la de la Clara Ferrando donat que els iogurts els distribueixen solament a la comarca del Pallars Sobirà.
Ferrando ha detallat que aquesta iniciativa no és gens innovadora i ha explicat que recorda de petita haver anat a retornar ampolles de llet o altres begudes. Es tracta que la gent torni a agafar l’hàbit de retornar l’envàs quan va a fer la compra, com quan agafa el cistell.
Assessorament als productors agroalimentaris
Deu productors agroalimentaris del Parc Natural de l’Alt Pirineu van rebre, durant la tardor del 2022, assessorament per a la reducció i millora de la sostenibilitat dels seus envasos. L’objectiu d’aquesta iniciativa va ser que cadascun dels productors pugui implementar petits canvis utilitzant les solucions tècniques que millor s’adaptin al seu model de negoci.
La reducció i millora de la sostenibilitat dels envasos és un dels objectius principals que es planteja l’Associació de Productors i Elaboradors Agroalimentaris del Parc Natural des de la seva fundació. Clara Ferrando, membre de l’associació va ser una de les productores que va participar en aquesta formació.