Comarques

La fiscalia investiga la contaminació de l’aigua d’una vintena de pobles lleidatans

Ecologistes en Acció va denunciar els fets i situa com a principal hipòtesi l'ús de dos herbicides prop de l'embassament

Marta Romera
  • octubre 26, 2022
  • 3 min read
La fiscalia investiga la contaminació de l’aigua d’una vintena de pobles lleidatans

La Fiscalia de Lleida ha iniciat una investigació penal pels episodis de contaminació registrats els mesos de maig i juny i que van deixar sense poder beure ni cuinar amb aigua de l’aixeta una vintena de poblacions de les Garrigues i el Segrià i una de la Conca de Barberà, que es proveeixen des de l’embassament d’Utxesa a través de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues.

 

La fiscalia ha decidit investigar els fets arran de la denúncia presentada per Ecologistes en Acció, segons assenyala l’entitat. La principal hipòtesi és que es tractaria de «contaminació difusa causada per l’ús dels dos herbicides als voltants d’Utxesa», cosa que «podria constituir un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient», segons els ecologistes.

 

La Fiscalia de Lleida investiga la contaminació detectada en diversos punts d’abastament d’aigua provinent de l’embassament d’Utxesa, arran de la denúncia d’Ecologistes en Acció. En concret, els episodis de contaminació que van tenir lloc els mesos de maig i juny d’aquest any suposadament per l’ús de dos herbicides i que van comportar la prohibició de beure i cuinar amb aigua de boca a una vintena de municipis de les Garrigues, el Segrià i la Conca de Barberà que es proveeixen des d’Utxesa.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’entitat ecologista assenyala que la contaminació podria ser deguda a la detecció de dos herbicides, el metolaclor i la terbutilazina, que s’haurien utilitzat per a usos agrícoles entorn de l’embassament d’Utxesa, que subministra l’aigua de boca als municipis que integren la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues.

 

Des d’Ecologistes en Acció remarquen que «el metolaclor és un herbicida no autoritzat a la Unió Europea des del 2002» i «està classificat com a possible carcinogen en humans per l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units». «La terbutilazina sí que està autoritzada, cosa que no impedeix que sigui tòxica per al medi aquàtic i de toxicitat aguda per a la salut humana», afegeixen.

Al juny, Ecologistes en Acció va sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) informació sobre els talls de subministrament d’aigua ocorreguts, la qual va confirmar la presència dels dos herbicides entorn de l’embassament d’Utxesa. També va indicar que podria ser un episodi de contaminació difusa, ja que no havia detectat cap focus de contaminació puntual, segons expliquen els ecologistes. Així mateix, l’ACA també va confirmar que sovint detecten concentracions dels dos herbicides per sobre dels límits legals en diversos punts d’abastament procedents de l’embassament d’Utxesa.

Els ecologistes exposen que, en el cas que s’acabés constatant que es tracta d’episodis de contaminació difusa per l’ús d’aquests herbicides als voltants de l’embassament, «podria constituir un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient dels previstos i penats als articles 325 i següents i concordants del Codi Penal». Així mateix, Ecologistes en Acció crítica «que no s’estigui localitzant qui està provocant la contaminació, que no s’estigui fent res per evitar-la i lamenta que les conseqüències siguin públiques mentre que la responsabilitat és privada».

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *