El fiscal conclou que el pare de la Nadia és un «entabanador»

Pantalla de la sala de premsa habilitada als jutjats de Lleida per seguir el 'cas Nadia'

Pantalla de la sala de premsa habilitada als jutjats de Lleida per seguir el 'cas Nadia' | LleidaDiari.cat

 

«El que per qualsevol pare o mare seria una adversitat o una desgràcia, els acusats ho han convertit en un modus vivendi i una loteria constant. Des del 2009 han anat cobrant premis i per Nadal els tocava la Grossa», ha dit el fiscal del 'cas Nadia', Pedro López, en el seu informe. «Creiem que l'estafa ha quedat plenament acreditada». «L'associació Nadia Nerea es crea com un instrument, per viure d'ella; com qui es compra una pistola o una disfressa per cometre un atracament», ha dit López, en la quarta jornada del judici a l'Audiència de Lleida. Pel fiscal, durant els tres dies de declaracions i visionat d'entrevistes concedides per la parella a diverses televisions, ha quedat demostrat que l'acusat Fernando Blanco és un «entabanador», que va mentir quan deia que la seva filla es moriria i que agafa imatges de pel·lícules i les utilitza com si fossin de la seva vida.

 

«Com a guionista o actor hauria tingut més èxit», ha assegurat. El fiscal considera que el mal que han fet els dos acusats és «irreparable» i els retreu que, encara que ara denunciïn «cacera» mediàtica, van ser ells qui van «exposar» la nena als mitjans de comunicació per «commoure i enganyar» la gent. López considera que l'acusada Margarita Garau també és culpable. «Entenem que cadascú va adoptar el seu paper, una de més passiva i l'altre de més actiu», però els dos van mentir. Tot i que Blanco és més «persuasiu», Garau «no és tonta», ha dit López. El fiscal considera que la mare de la nena ha enganyat igual que el pare. Garau va declarar que no acompanyava la seva filla als tractaments ni vistes mèdiques perquè pateix si la veu i perquè li fa por volar. «La pot acompanyar i quedar-se fora o quan torna a casa, pot preguntar, demanar els papers que li han donat els metges o comprovar si la nena té alguna marca», opina el fiscal.

 

El fiscal esperava alguna prova

«Tenen dret a mentir en les seves declaracions però no a què jo em cregui les seves mentides. Ni les persones normals», ha afegit. El fiscal ha fet una exposició de gairebé dues hores. En ella ha explicat que durant els tres dies anteriors de judici no s'ha presentat cap prova que demostri que la nena hagi estat tractada a Houston. «No estem davant una estafa vulgar, està més elaborada perquè la capacitat imaginativa de Blanco és magnífica», ha reconegut el fiscal.

 

Fiscalia manté que la quantitat que van aconseguir enganyant a unes 6.000 persones és d'1,1 milions d'euros i sospita que «tenen diners en algun lloc». El fiscal sol·licita que se'ls condemni a tots dos a sis anys de presó per estafa o, subsidiàriament, per apropiació indeguda, i a pagar una multa de 9.720 euros. Ha reconegut que fiscalia es va plantejar demanar el màxim permès per la llei de set o vuit anys de presó però que «el dany ja està fet». Considera que són adequats els sis anys de presó que es mereixen els dos. «No es tracta de fer venjança sinó de fer justícia», ha conclòs.