FiraTàrrega aposta enguany per recuperar l’efecte sorpresa

FiraTàrrega 2022 vol trencar la «quotidianitat» dels espectadors, programadors i fins i tot mitjans de comunicació que en fan la cobertura, amb propostes artístiques que sorgiran de forma inesperada en diferents punts de la ciutat. La directora artística del certamen, Anna Giribet, ha explicat en una entrevista a l'ACN que aquest és el leitmotiv d'enguany, amb l'objectiu de recuperar l'efecte sorpresa, després de dos anys on la pandèmia ha motivat un excés d'organització en diferents àmbits del dia a dia, però sobretot en esdeveniments culturals. Giribet també reconeix que amb un pressupost «congelat» és complicat fer un espectacle inaugural de gran format per a 5.000 persones i aposta per mantenir el volum de companyies.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

A poc menys d'una setmana per tornar a aixecar el teló, FiraTàrrega es prepara per viure una edició que tornarà «definitivament a la normalitat» sense cap tipus de restricció, amb un «desplegament» per tots els espais de la ciutat. Després de la no edició de 2020, i la fira restringida de l'any passat, amb espectacles limitats en aforament i mascaretes en interiors, la d'enguany recuperarà l'essència de la del 2019, quan Anna Giribet es va estrenar com a directora artística del certamen.

 

Convençuda que de les situacions de crisi se n'acostuma a treure coses bones, Giribet destaca que a FiraTàrrega han descobert coses durant la pandèmia que «han vingut per quedar-se», com el treball en digital entre els professionals del sector, que es consolida amb la plataforma FiraTàrrega. Però també el contacte entre municipis, festivals, espais i organitzacions que es va generar amb el Circuit Nòmada, que ara s'aglutina en un projecte que porta per nom 'Còmplices de la Creació' integrat per més de 40 entitats de tot el territori.

 

La pandèmia però, ha generat maneres de fer i organitzar-se que en alguns moments determinats esdevenen fins i tot excessives en àmbits com el cultural. Per això Giribet destaca que el leitmotiv de FiraTàrrega 2022 és 'L'Inesperat', perquè consideren que el carrer «té molt d'això». L'objectiu és recuperar l'efecte «sorpresa» entre els espectadors, programadors i fins i tot mitjans de comunicació, i per això hi ha 5 espectacles al catàleg que no tenen ni lloc, ni hora, ni dia previstos i sorgiran de forma inesperada durant els dies de la fira. A més a més, encara hi haurà alguns espectacles més, «guardats amb molt de secret», que no surten al programa, que els espectadors també es podran anar trobant per sorpresa mentre passegin per Tàrrega.

 

Giribet ha avançat que si aquesta proposta de «ruptura amb la quotidianitat» funciona, i la gent ho rep bé, es mantindrà en properes edicions perquè creu que el fet que hi hagi una part de la programació que sorprengui «ens pot donar punts a favor».