FiraTàrrega 2024: 51 espectacles amb 17 estrenes

FiraTàrrega oferirà del 5 al 8 de setembre un total de 51 espectacles, 17 dels quals (33%) seran estrenes. La programació de la 44a edició s’ha presentat aquest dimecres i reuneix artistes i companyies consolidades com Claire Ducreux, Sol Picó i Adhok, i talents emergents com Clara Ingold o Júlia Godino i Alexa Moya. La directora artística de la fira, Anna Giribet, ha dit que la programació té l’objectiu de «nodrir un mercat que entenem divers» i és «plural, contemporània, equilibrada, diversa, reprogramable i jugable». En aquest sentit, el certamen tindrà com a leitmotiv el joc, amb onze propostes que impliquen la participació del públic. Més de la meitat de les companyies del certamen són catalanes i la resta de l’Estat o internacionals.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Giribet ha explicat que la programació persegueix un «equilibri entre l’oferta i la demanda», amb una «selecció variada de formats, dimensions, disciplines, públics, temàtiques o estètiques». Respecte a la decisió que el joc sigui el leitmotiv d’aquesta edició, la directora artística ha explicat que ja fa temps que «ressalten» els espectacles de carrer que fan partícips al públic i aposten per un vessant més lúdic de l’experiència. Així, la programació inclou fins a 11 propostes que giren al voltant d’aquest concepte per oferir als espectadors una fórmula per activar-se, posicionar-se i prendre un rol.

A més, la iniciativa vol ser un «petit homenatge a les companyies catalanes, moltes de les quals ubicades a la demarcació de Lleida, que es dediquen a les instal·lacions del joc teatralitzades i que han esdevingut pioneres i referents a escala internacional», ha expressat Giribet. «Aquest any hem vingut a jugar», ha afegit.

Alguns dels noms consolidats de la programació són l’artista Claire Ducreux, que s’acomiada dels escenaris amb una peça íntima, o les companyies Sol Picó, que celebra el trentè aniversari amb una proposta de gran format a la plaça de l’Hort del barceloní, i Adhok (França), amb un espectacle que reflexiona sobre el pas de la vida.

A més, la fira continua sent un aparador del talent emergent amb propostes com les de Clara Ingold o bé Júlia Godino i Alexa Moya. També hi haurà cinc espectacles procedents del programa Suport a la Creació amb les companyies Ça Marche, Cia. Ferran Orobitg, Kolektiv Lapso Cirk, La Córcoles i Sergi Estebanell.

Artistes nacionals i internacionals

El 53% de les companyies que actuaran a la fira són de procedència catalana, set de les quals són de la demarcació de Lleida, mentre que un 25% venen de diversos punts de l’Estat espanyol. D’altra banda, el 20% de la programació és internacional amb 10 companyies vingudes d’Austràlia, Bèlgica, Canadà, França, Lituània, República Txeca i Ucraïna.