La Fira de Sant Miquel tanca l’edició amb un balanç força positiu

Un tractor a la fira

Un tractor a la fira | LleidaDiari.cat

 

L'increment de públic, empreses i superfície d'exposició «consoliden Sant Miquel i Eurofruit com un dels grans esdeveniments econòmics i socials de la ciutat», ha remarcat el president de Fira de Lleida i alcalde de la ciutat, Fèlix Larrosa, a l'hora de fer balanç. El paer en cap ha aprofitat la presència del ministre d'Agricultura, Luis Planas, en la cloenda de la Fira per reivindicar el paper de Lleida com espai d'interès agrari i ha valorat l'Horta de Lleida com a àrea de referència per aconseguir l'excel·lència, ja que és un indret on s'associen qualitat agroalimentària, bellesa paisatgística i valors ecològics i ambientals. L'alcalde Fèlix Larrosa ha anunciat la voluntat de liderar la digitalització del sector agrícola, amb què el triangle Ajuntament-Universitat-Horta ha de ser punta de llança de la transformació del sector a l'Estat.

 

En aquest sentit, un tema cabdal serà la posada en marxa de l'Oficina d'Atracció d'Inversions, especialment pensant en el sòl industrial, segons Fèlix Larrosa. Ha remarcat que el creixement que es preveu a través de la planificació urbanística dels polígons de Torreblanca i Quatre Pilans, juntament amb el Parc Científic, han de ser grans espais per l'economia dels sectors tecnològics i agroalimentari d'alt valor afegit. El paer en cap ha aprofitat la visita del ministre per demanar-li dos compromisos de cooperació institucional. Per un costat, la col·laboració del Govern de l'Estat en la millora i modernització de les infraestructures, especialment en el projecte de modernització del reg de l'Horta de Lleida, d'igual manera que ho ha fet la consellera d'Agricultura, i per altre, la màxima col·laboració davant el risc de contagi que existeix a Europa pel brot de pesta porcina, que tan preocupat té al sector.

 

La Fira de Sant Miquel tanca amb un balanç positiu

La Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit tanca un balanç molt positiu tan pel que fa als resultats comercials com al nombre de visitants i al desenvolupament general del doble certamen. L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha anunciat que la previsió d'assolir els 130.000 visitants s'ha complert (una xifra 10% superior a la de l'edició anterior). Un increment tant de visitants professionals com de gran públic que «consolida aquesta fira com un dels grans esdeveniments econòmics i socials de la ciutat». Aquesta dada s'afegeix a l'augment d'expositors, 325 en total (10 més que l'any passat), en el que destaca a més la incorporació d'empreses noves i firmes de tractors. Cal recordar igualment que la superfície d'exposició ha estat enguany de 64.000 m2, un 30% superior a l'edició anterior.

Imatge de Fèlix Larrosa amb el ministre Luis Planas

Imatge de Fèlix Larrosa amb el ministre Luis Planas | LleidaDiari.cat

 

 

D'altra banda, el balanç comercial per part dels expositors ha estat força positiu en general, tant pel que fa al nombre de vendes com quant al volum de contactes portats a terme, fet que consolida la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit en la fira agrària referent del sector. Un altre aspecte a destacar ha estat el de les jornades tècniques i professionals, un dels principals valors afegits de la Fira, amb més de 60 propostes de tot tipus. Aquest programa d'activitats és un dels principals motors de dinamització del certamen, amb una destacada afluència en la majoria a totes elles. Centrades en bona part en la innovació i l'aplicació de les TIC (Concepte Smart Agro o Rural Smart o Agricultura de precisió), aquestes jornades són també la constatació evident de l'esforç de Fira de Lleida per adaptar-se a les noves demandes i exigències del món agrari.

 

Reforç de la presència internacional de la fira

El posicionament internacional de la trobada firal s'ha reforçat igualment amb el creixement d'empreses de fora i de les delegacions de diferents i nous països que han visitat l'esdeveniment firal, presència estrangera que fan de Sant Miquel i Eurofruit un referent tant en l'àmbit de l'Estat espanyol com en l'àmbit internacional, especialment en el sud d'Europa. És interessant recordar que els guardons convocats en el marc de la fira -el Premi del Llibre i de l'Article Tècnic Agraris i el Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària– converteixen Sant Miquel i Eurofruit en l'únic gran esdeveniment firal agrari que premia i valora les obres de recerca i innovació editades en qualsevol de les llengües de l'estat, en el primer cas, i que visibilitza i reconeix el nou sector d'empreses emergents de base tecnològica (Start Up) que aporten noves solucions per una gestió més eficient de les explotacions, en el segon.

 

Cal afegir per últim que la Fira ha comptat amb el màxim suport institucional, amb la presència del president i del vicepresident de la Generalitat, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, que ha realitzat avui la cloenda del certamen, i la consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.