La 28a edició de la fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra de Catalunya, que tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de gener, comptarà amb la participació de 37 productors, la majoria dels quals provinents de les comarques de Ponent, però també d’altres zones com els Pallars, Tarragona, Barcelona, l’Empordà o Jaén. La superfície total de la fira creix i passa dels 5.800 metres quadrats de l’any passat als 6.200. Una de les novetats serà la inauguració de l’Oleoteca, un nou equipament dedicat a la divulgació de la cultura de l’oli i que oferirà tasts i activitats formatives, culturals i gastronòmiques durant l’any. El certamen també retrà homenatge a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues amb motiu del seu 50è aniversari.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
La Fira de l’Oli de les Borges Blanques està oberta, des de l’any passat, a productors d’oli d’arreu. La majoria dels 37 productors que hi participaran enguany són de les Garrigues i de Ponent, però també n’hi haurà d’altres indrets de la geografia catalana i un productor d’oli d’oliva de Jaén. Aquesta obertura fa que, a banda de la varietat arbequina, que continua sent la gran protagonista, també hi seran presents altres varietats com koroneiki, verdal, farga, morrut, argudell i picual, entre altres. El conseller d’Empresa, Miquel Sàmper, inaugurarà la mostra divendres dia 17 de gener i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, serà l’encarregat de cloure-la diumenge. En total, el recinte firal creix fins als 6.200 metres quadrats (que inclou dos pavellons, una carpa de 1.200 metres quadrats i un espai exterior)
Entre les novetats destacades, hi ha la inauguració de l’Oleoteca, un espai situat a l’antic Bar de Vidre i que s’inaugurarà també divendres de la mà del conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig. Aquest nou equipament oferirà tastos d’oli durant els dies de la Fira (a càrrec de l’experta Montse Freixa), i servirà de proposta d’activitats formatives, culturals i gastronòmiques al llarg de tot el 2025. L’edició també acollirà una jornada específicament orientada a la gestió del sòl, la millora de la seva fertilitat i conservació a llarg termini, posant l’accent en les pràctiques sostenibles que permeten mantenir-ne la productivitat.
D’altra banda, el dissabte de fira una quinzena d’alcaldes de Ponent participaran a l’espai Oleoteca en un acte de rebuig contra la planta de tractament de residus Nova Tracjusa que es projecta a Juneda. L’alcalde de les Borges Blanques, Josep R. Farran, ha afirmat que la Fira de l’Oli “no es pot mantenir aliè a l’amenaça que una planta com aquesta pot representar. “No podem promoure el nostre producte si a la comarca hi ha una activitat de gasificació amb residus urbans importats de zones urbanes”, ha lamentat l’alcalde.
Per la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha explicat que la diputació serà present, com és habitual, en l’espai ‘Aliments del Territori i Tu’ on s’hi programaran diferents presentacions de plats elaborats amb oli. A més, la institució cedirà a l’ajuntament borgenc l’exposició ‘Una Terra d’Oli’, que durant tot el 2024 s’ha mostrat a la planta baixa de la Diputació i que posa de manifest el compromís de la institució amb la difusió i promoció de l’oli d’oliva verge extra.