La Fira de Formatges Artesans del Pirineu obre les portes aquest divendres

Imatge de formatges

Imatge de formatges | LleidaDiari.cat

 

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell obrirà aquest divendres 19 d'octubre, a les cinc de la tarda, els espais firals que engloben la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, l'aula de tast, l'Espai Km0-Gustum, la Fira d'Empreses, Entitats i Associacions i la Mostra Ramadera. Pel que fa a la resta de propostes de la fira com són la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, la Fira d'Artesania, l'AutoFira, la GastroFira, els Encants dels Canonges i les prop de 300 parades de venda ambulant obriran al públic el dissabte a les deu del matí. Respecte a la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, situada a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d'Urgell, enguany compta amb la presència de 48 formatgeries: 47 d'aquestes són d'artesans formatgers del Pirineu -29 catalans, 4 aragonesos, 9 bascos, 2 navarresos i 3 francesos– que oferiran durant tot el cap de setmana de fira més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. 

Més plats amb formatges

Més plats amb formatges | LleidaDiari.cat

 

 

El formatge convidat d'aquesta vint-i-quatrena edició és el formatge l'Heretat de Pere,  de la formatgeria artesana de Quatretonda, del País Valencià. Els seus formatges són elaborats directament de la llet de les seves cabres, alimentades a l'aire lliure, fet que els proporciona una matèria primera d'excel·lent qualitat. Aquest formatge va obtenir el 1r premi com a millor formatger artesà de la Comunitat Valenciana a Gastrònoma 2017. Cal recordar que l'entrada la Fira de Formatges Artesans del Pirineu és gratuïta. Els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb el que poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, Celler Castell del Remei, de cervesa artesana La Minera i aigua Pineo. El tiquet també dóna dret a un tast a l'Espai Tast Km0, situat a l'espai firal del pavelló poliesportiu, on estan representats els productors agroalimentaris de proximitat.

Pla de tall d'un plat de formatges

Pla de tall d'un plat de formatges | LleidaDiari.cat

 

 

El premi Amic del Formatge, guardó que atorga l'Ajuntament de la Seu d'Urgell en el marc de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu de la Fira de Sant Ermengol, es lliurarà també aquest divendres 19, a les set de la tarda, a l'Aula de Tast. El premi, que s'atorga a una persona que, en la seva actuació contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu, enguany ha recaigut a Amagoia Anda, cofundadora d'Ardai, servei de distribució de tot tipus de formatges artesans arreu del territori europeu. L'empresària basca rebrà de la mà de l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, aquesta distinció.