Sense Categoria

Finalitza la plantació de 9.000 arbres fruiters a Isil per millorar l’hàbitat de l’os

Avatar
  • maig 31, 2019
  • 4 min read

Tres joves plantant fruiters a a vall d'Isil | LleidaDiari.cat

 

La Fundación Oso Pardo i Endesa han finalitzat aquest dijous la plantació de 9.150 arbres fruiters prop d'Isil, al Pallars Sobirà, per millorar l'hàbitat de l'os bru. Es tracta de cirerers, pomers bords, moixeres, gerds i púdols. Tots ells, provinents de la recollida de llavors que es va fer mesos enrere, escollits per l'interès tròfic que suposen per als ossos del Pirineu, i que es van fer créixer al Viver de Forestal Catalana de Tremp.

 

A més, en el cas de les pomeres s'han fet empelts amb 30 varietats locals. S'han escollit les espècies més productives de material vegetal recollit per experts en la producció de pomers tradicionals injectats. Aquesta actuació també vol contribuir a minimitzar els danys al sector ramader ampliant l'alimentació dels plantígrads i fent que interactuïn menys amb les explotacions ramaderes.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L'abundància de fruiters a l'estiu millora el moviment dels individus

Experiències similars en altres indrets han demostrat que l'abundància de fruiters a l'estiu millora el moviment dels individus i evita, per altra banda, l'acostament a zones on la presència humana és més habitual. Maria Gómez, coordinadora de projectes forestals de la Funadación Oso Pardo, ha explicat que aquest projecte va començar fa tres anys amb la recol·lecció i classificació de les llavors. En total es van recollir 180 quilos de fruita de zones d'habitat d'os bru. Gómez ha dit que les plantes procedeixen de llavors autòctones de la zona amb l'objectiu de “maximitzar l'èxit de la plantació”. Gómez ha defensat que amb aquest projecte es contribueix a augmentar l'aliment de l'os i a conservar varietats autòctones, pràcticament desaparegudes, de la zona.

 

Aquests 9.150 fruiters s'han plantat amb set punts diferents de la vall de Bonabé per tal de distribuir l'aliment en una extensió gran de territori i no concentrar-lo en un sol punt. Aquest fet també contribueix a la “compatibilitat” amb el sector ramader, ha dit Gómez. La plantació d'arbres fruiters s'ha fet en detectar la manca de fruits carnosos per l'alimentació de l'os a les muntanyes del Pallars. Amb els cirerers s'aconsegueix que l'os tingui aliment durant la primavera, amb els púdols durant l'estiu i amb els pomers que s'allargui aquest recurs alimentari fins entrat l'hivern.

 

Alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals de València d'Àneu

Els encarregats de la plantació dels fruiters han estat personal contractat per aquestes tasques i alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals de València d'Àneu. Els fruiters s'han plantat en terrenys comunals de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alòs gràcies a acords de custòdia.

 

Immaculada Ordóñez, tècnica de biodiversitat d'Endesa, ha explicat que ha finançat el projecte dins del Pla de Biodiversitat de la companyia amb l'objectiu de consolidar el futur dels ossos al Pirineu mitjançant la millora del seu hàbitat. Ordóñez ha dit que a més de l'augment d'aliment, aquesta reforestació millorarà la connectivitat entre els individus presents al territori català, de manera que es redueixi l'actual fragmentació de l'hàbitat de l'os bru.

Primer pla d'un jove plantant un pomer a la vall d'Isil

Primer pla d'un jove plantant un pomer a la vall d'Isil | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *