Els fills de mares fumadores tenen el doble de possibilitats de patir hipertensió

La Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH) de la URV-IISPV ha aconseguit relacionar de forma directa el consum de tabac durant l’embaràs amb una tensió alta més elevada dels infants, quan tenen 11 anys. El grup de recerca de la URV fa més de 20 anys que participa en un estudi europeu que ha monitorat 572 persones des del naixement, incloent-hi dades prenatals.

 

Un 20% de les embarassades registrades havia fumat durant el període gestacional. Onze anys després, els investigadors han conclòs que els infants de mares que havien consumit tabac tenen més del doble de possibilitats de desenvolupar hipertensió que els de mares que no havien fumat o ho havien deixat durant el primer trimestre de la gestació.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’estudi ha estat possible gràcies a un recull de dades clíniques sobre individus d’arreu d’Europa en el qual es recopilen factors prenatals com el consum d’alcohol durant l’embaràs o el pes en néixer, i perinatals com l’evolució del pes de l’infant o el metabolisme glucèmic.

 

D’aquesta manera, diversos grups investigadors disposen d’una base de dades extensa i representativa de la població europea que poden utilitzar per elaborar recerques que relacionin estadísticament certs factors prenatals i perinatals en edat primerenca amb l’aparició de malalties cardiovasculars.