Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben per primer cop a les 11 comarques pirinenques

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la sisena edició amb un rècord de 13 esdeveniments programats de maig a octubre, habitualment els caps de setmana, dels quals 4 s'ofereixen per primer cop. A més, s'estendran, també per primera vegada, a les 11 comarques que integren la marca turística Pirineus (les comarques considerades de muntanya més l'Alt Empordà).

 

El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, els han presentat avui en un acte que ha tingut lloc al volcà Montsacopa d'Olot (Garrotxa). També hi ha participat el regidor de Promoció econòmica de la l'Ajuntament d'Olot, Estanis Vayreda; la tècnica responsable de la marca turística Pirineus de l'Agència Catalana de Turisme, Dèlia Montesinos; el vicepresident del Patronat Turisme Girona Costa Brava Girona, Jordi Masquef, i la consellera delegada de Turisme i Cultura del Consell Comarcal de la Garrotxa i membre de la junta de Turisme Garrotxa, Gemma Canalias.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La presentació ha estat dinamitzada per l'atleta de muntanya Núria Picas i ha inclòs una ruta guiada a peu fins a dalt del volcà, on s'ha reproduït una part de les activitats del festival Garrotxa Volcanic Festival, centrada en la relació entre el poeta Joan Maragall i la comarca.

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben per primer cop a les 11 comarques pirinenques

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben per primer cop a les 11 comarques pirinenques | Xavi Basora

 

Els esdeveniments programats

Per ordre cronològic, els esdeveniments programats són el Festival Camina el Berguedà (14-16 de maig), Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà (21-23 de maig), el Garrotxa Volcanic Walking (28-30 de maig), el Cerdanya Happy Walking (10-13 de juny), el Festival Camina Pirineus Alt Urgell (23-27 de juny), el Val d'Aran Walking Festival (28 juny-4 de juliol), el Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus (15-18 de juliol), el Summit Val d'Aran Festival (23-29 d'agost), el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d'Àssua i el Batlliu (3-5 de setembre), el Festival de Senderisme del Solsonès (18-19 de setembre), l'Alt Empordà Sea Walking (24-26 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (1-3 d'octubre) i el Vall de Boí Trek Festival (9-12 d'octubre).

 

D'aquests, n'hi ha quatre que es programen per primer cop. Així, el Festival Camina Pirineus Alt Urgell coincidirà amb la baixada de les falles d'Alàs, la més antiga de Catalunya. El Summit Val d'Aran Festival es dirigeix a persones experimentades i amb bona condició física, amb ascensions als cims més alts de la vall. Pel que fa al festival de Sort, permetrà conèixer els paisatges de la vall d'Àssua, que van inspirar l'artista de renom internacional Santi Moix. Finalment, el festival del Solsonès, inclou ascensions al massís del Port del Comte, rutes per la via ferrada de Canalda i també passejades pels carrers de Solsona.

 

Aglutinar diferents projectes pirinencs

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins, ha definit els Festivals com «una iniciativa del territori que ha pogut aglutinar diferents projectes pirinencs, que defineix el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots els públics hi son benvinguts i on els productes locals aporten un valor afegit». Es tracta, ha afegit, «d'una combinació perfecta per descobrir racons, curiositats i detalls, amb uns guies professionals ens faran sentir privilegiats». «Combinar el projecte de Festivals amb la marca turística Pirineus permet presentar un producte de marca territorial», ha emfasitzat.

 

Una altra de les novetats d'enguany seran dos concursos de fotografia en el qual podran participar les persones que assisteixin a algun dels festivals i publiquin imatges a les xarxes socials amb l'etiqueta #FSP2021. El premi serà un cap de setmana per a dues persones amb allotjament i activitat de senderisme inclosos.