El [festival] NATURES escalfa motors de cara una cinquena edició que aquest cap de setmana aplegarà 17 propostes artístiques a l’Alzina de l’Aguda, petita localitat de la Noguera de tan sols una vintena d’habitants. El propòsit de la trobada, promoguda per la coreògrafa i ballarina Olga Tragant i l’artista plàstic Jaume Amigó, és potenciar i donar a conèixer l’art contemporani (dansa i arts plàstiques) a l’entorn rural i des del món rural, contribuint a la descentralització de l’art, a la connexió amb la natura, al desenvolupament d’un art sostenible i respectuós amb el medi ambient, a la inclusió i intercanvi entre públic divers i en conjunt i a una societat més sensible, saludable i rica.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
El treball creatiu entorn del festival, però, no es limita a la mostra d’aquest cap de setmana, atès que el festival acull des del 21 de setembre les residències de creació artística, que culminen aquest divendres abans de la seva posada en escena el diumenge. El programa Residències de creació, dirigit a creadors professionals tan emergents com consolidats que provenen dels camps de la dansa i les arts plàstiques, compta enguany amb la participació dels alumnes d’art plàstiques de l’Escola d’Art d’Ondara (Tàrrega), que assisteixen els artistes residents, i amb la col·laboració de la fira fotògrafica FotArtC (Cabanabona), gràcies a la qual sis fotògrafs realitzen un seguiment exhaustiu dels artistes seleccionats per al programa.
En apostar per treballs site-specifics en l’entorn de l’Azina de l’Aguda, les residències esdevenen una part integral i essencial del [festival] NATURES. De fet, les sis “peces cultivades a l’Alzina” es donaran a conèixer el diumenge 6 d’octubre a partir de les 16.15 hores mitjançant una passejada amb el públic pels camps i bosquets entorn del poble que finalitzarà amb una acció artística col·lectiva per part de l’artista Alfredo Guillamón. La precediran una sessió d’històries sobre el forn comunal de l’Alzina per part de l’actriu Patrícia McGill i la veïna Carme Marquilles, la presentació de la instal·lació land art de l’artista visual Mireia Mateo Cervell germinal i el taller Arrela a la natura a càrrec de la comunicadora Marta Coll Autet.
Tanmateix, el NATURES haurà donat el tret a la cinquena edició el dissabte 6 d’octubre amb la projecció al matí de la videocreació de Sara Boldú Artistes amb tractors al matí i la representació a la tarda de tres treballs creats i actuats en altres indrets integrats en els diferents espais de la perifèria del poble a la tarda. Parlem de peces que s’interessen per temàtiques sobre la naturalesa humana, és a dir, el pas del temps, el ritual i la llibertat.