Els murals i l'art rural tornen a envair els carrers Penelles (Noguera) en la 6a edició del Gargar que enguany, com a novetat, torna amb format de festival i ho fa durant tots els caps de setmana de maig, per evitar aglomeracions. També amb l'objectiu de controlar l'aforament, és obligatori reservar aparcament amb antelació.
Amb aquestes mesures, l'Ajuntament calcula que cada cap de setmana 1.200 persones visitaran el certamen. A la 6a edició del Gargar hi participen 12 artistes d'estils diversos arribats de diferents punts de la geografia catalana i de l'Estat espanyol, els murals dels quals se sumaran als 108 que ja hi ha pels carrers d'aquest municipi d'uns 460 habitants.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
L'any passat la pandèmia va obligar a ajornar el festival a l'agost, amb un format que també es va allargar un mes però sense activitats i amb la participació exclusivament d'una desena d'artistes. Aquest any, en canvi, el Gargar ha retornat al seu calendari habitual al mes de maig i ho ha fet recuperant el format de festival que durant tots els caps de setmana del mes omple Penelles d'artistes, activitats, tallers i música.
Pels carrers s'hi poden veure els primers murals finalitzats d'aquesta edició
Ja a l'equador del festival, pels carrers s'hi poden veure els primers murals finalitzats d'aquesta edició, mentre en altres parets els artistes pinten amb pinzells i pintura o amb pots d'esprai les seves creacions. En total, hi participen 12 artistes de Catalunya i d'altres punts de l'Estat espanyol, a més de col·lectius convidats com els 'Urban Soldiers' de Lleida que aquest diumenge han deixat la seva empremta en una paret del municipi.
Pel que fa a els murals, s'hi podran veure de nou estils diversos, com l'abstracte, el colorista i estils més il·lustrats, tot i que hi predomina el pictòric. La sisena edició «és més 'street art'», és a dir, «el que entendríem per quadres a les parets», a diferència de l'any passat «que ho vam fer més grafiter i 'old school'», ha indicat la coorganitzadora del Gargar, Mar López. Al finalitzar l'edició, al municipi hi haurà 120 murals lligats amb la temàtica rural i natural.
«Gaudeixes de manera diferent»
Tope Rodríguez, un dels tres artistes de Ponent que aquest cap de setmana pinten al Gargar, considera que l'ambient del certamen «recorda molt poc als anteriors». Tot i això, diu que el fet que es pugui celebrar el festival «ja és molt» i afegeix que es «gaudeix de manera diferent amb més calma».
Aquest artista ja ha participat en el certamen anteriorment amb altres companys encara que aquest és el primer cop que pinta el seu propi mural. La seva proposta mostra mico amb el pit tatuat que treu la llengua sota el text «progress». Segons l'autor, és una crítica humorística «a la societat del progrés». «Fa la burla que tan malament no ho teníem abans», explica l'artista.
Uns 1.200 visitants cada cap de setmana
El festival s'allarga durant tot el mes de maig per evitar aglomeracions i, a més, els visitants han de reservar aparcament a través de la pàgina web del certamen per poder visitar els murals els caps de setmana. La reserva té un preu «simbòlic» de 3 euros per vehicle. Tot plegat, amb l'objectiu d'intentar controlar l'aforament dins el municipi.
L'alcalde de Penelles, Eloi Bergós, ha valorat positivament les mesures i la «manera ordenada» com s'ha anat desenvolupant l'edició d'enguany. Així, ha indicat que durant els caps de setmana el poble rep la visita d'unes 600 persones diàries. «Intentem no moure molt el barem de gent, que és el que creiem que podem absorbir amb tranquil·litat», ha indicat. Finalment, Bergós s'ha mostrat orgullós de poder tornar a celebrar el festival i ha indicat que els veïns del municipi l'estan «gaudint més», ja que es viu «amb més tranquil·litat».