El FESSrural, el nou festival que aterra a Sort

El Festival de l’Economia Social i Solidària Rural és el punt de trobada de projectes transformadors de l’àmbit rural. Aquest 2023 en celebra la seva 4a edició a Sort, després de les edicions anteriors a l’Empordà (2022), la Garrotxa (2021) i el Ripollès (2019). L’objectiu del FESSrural és celebrar, visibilitzar i enxarxar les economies transformadores rurals. En aquest espai es pensa en una transformació social des de i per a la ruralitat, adaptada als reptes i necessitats específics de cada territori. Com cada any la diada comptarà amb un mercat de projectes ecosocials amb una quarantena de parades que engloben projectes ecològics o sostenibles, de proximitat, iniciatives col·lectives, socials o transformadores.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

S’hi podran trobar productes artesans, agroalimentaris, tèxtils, artístics i culturals, a més de projectes dedicats als serveis com la connectivitat, les finances ètiques o l’impuls del cooperativisme. No hi faltaran algunes parades de menjar i beure on prendre alguna cosa durant el festival.

Els eixos temàtics del FESS rural: el fer comú i la sobirania alimentària

Com a punt de trobada de l’economia solidària rural, el Festival també és un moment important per al debat i la reflexió sobre les amenaces i estratègies que les economies transformadores han d’afrontar als territoris rurals. A l’Alt Pirineu i Aran s’ha decidit centrar el debat en dos aspectes clau per a la transformació del territori: fer comú i la sobirania alimentària.

Més enllà del debat: cultura, lleure i activitats per a infants

Durant tota la jornada del 17 de juny hi haurà una interessant oferta d’activitats culturals i d’altres específiques per a la canalla, totes vingudes del mateix territori. Al matí l’espai infantil de descobriment a càrrec de Baraka, el taller de llavors de varietats de l’Alt Pirineu amb Eixarcolant i Esboïga, i un taller de danses folk del Pirineu dinamitzat per Pallars en Folk. Al migdia el concert del grup de folk-jazz Sorguen, seguit de l’animació de Ruralist Sound Selektors. A la tarda hi haurà un conta contes amb mirada feminista i LGTBIQ+ a càrrec de Celi l’espai infantil amb jocs de fusta amb Amaia. També a la tarda es presentarà el projecte de dinamització cultural La Traça Cultural, seguit de l’animació i cabaret pagès de la pallaresa Esperanceta de Casa Gassia. Tancarà la programació el concert de l’Arnau Obiols. A més, la jornada coincideix amb les tradicionals falles de la vila, i a partir del vespre les visitants del FESSrural també podran gaudir de les falles i del concert que oferiran Fallaires de Sort.