El pare de la Nadia diu que buscaven un lloc on la seva filla fos «feliç»

Imatge dels pares de la Nadia, asseguts al banc dels acusats a l'Audiència de Lleida

Imatge dels pares de la Nadia, asseguts al banc dels acusats a l'Audiència de Lleida | LleidaDiari.cat

 

Fernando Blanco, acusat amb la seva dona Margarita Garau, de quedar-se 1,1 milions d'euros en donatius per tractar la seva filla Nadia d'una malaltia rara, ha assegurat avui en la primera sessió del judici celebrat a l'Audiència de Lleida que es van anar a viure a Fígols i Alinyà (Lleida) perquè buscaven un lloc on la seva filla «fos feliç» i pogués tenir una vida «digna».

 

En aquest sentit, Blanco ha admès haver sotmès la seva filla a diverses operacions genètiques en hospitals tant nacionals, com internacionals per intentar millorar la seva qualitat de vida. Tot i això, Blanco ha dit aquest dimarts durant la celebració del judici que Nadia encara té «risc imminent de mort», malgrat tots els tractaments que suposadament li han practicat.

 

Els pares es van gastar fins a 660.000 euros

Blanco ha explicat que abans de fundar l'associació van poder anar pagant les despeses dels tractaments de Nadia, que ha dit que van arribar a ascendir als 660.000 euros, «perquè jo tenia diners estalviats». Així, ha afirmat que es dedicava professionalment a una botiga de vins que regentava a Fígols i Alinyà i que, a més, realitzava mercats i conferències de motivació. «He arribat a cobrar fins a 8.000 euros en una xerrada», ha admès Blanco. Finalment, van decidir crear l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistrofia i Malalties Rares de Balears per operar i tractar a Nadia «amb altres metges», ja que en la salut pública desconeixien com abordar la malaltia rara de la nena.

 

A partir de llavors, Blanco ha reconegut haver dut a terme campanyes de recaptació i entrevistes en mitjans de comunicació per donar a conèixer el cas de la seva filla. Blanco ha assegurat que, d'altra banda, algunes ajudes com les rebudes per part dels pares dels companys de Nadia en el col·legi «van ser per decisió pròpia». «Jo em vaig reunir amb els pares per explicar-los com tractar a Nadia i perquè la resta de nens no es fiquessin amb ella, però no els vaig demanar diners», ha explicat Blanco. El pare de Nadia ha afegit no recordar l'import total que es va arribar a recaptar amb l'associació, malgrat que el fiscal hagi nomenat més d'1 milió d'euros.

 

Una punció per a mutar gens a París

En referència a un dels tractaments realitzat a París, el pare ha explicat que a través d'una punció al clatell de Nadia «els especialistes extreien gens, els mutaven i els tornaven a introduir al cap d'un mes».  Gràcies a aquesta pràctica, ha afirmat, es va poder allargar l'esperança de vida de la menor en fins a cinc anys. D'altra banda, Blanco ha afirmat davant les preguntes del ministeri fiscal que el 2012 es va dur a terme una campanya per recaptar 50.000 euros i poder operar a Nadia a Houston, Estats Units.

 

El fiscal ha preguntat a Blanco si el gener de 2013, quan s'hauria d'haver dut a terme la intervenció de la menor, ell i la seva dona gaudien d'un hotel a Mallorca. Blanco, davant aquesta pregunta, s'ha limitat a dir que no sabia respondre al respecte, tot i que sí que ha assegurat haver estat a Houston sense concretar data. De la mateixa manera, Blanco no ha sabut respondre al ministeri fiscal si amb els 50.000 euros recaptats per a l'operació de Houston, el matrimoni es va comprar un cotxe d'uns 20.000 euros.

 

El pare de la Nadia demana dormir en un hotel 

Cal destacar que la defensa de Blanco havia demanat que aquest pogués allotjar en un hotel sota custòdia policial durant els dies de celebració del judici. El jutge i president de l'Audiència de Lleida, Joan Segura, ha denegat aquesta petició a l'inici de la sessió d'aquest dimarts. De la mateixa manera, la defensa del matrimoni ha demanat a l'inici del judici la suspensió de les diligències prèvies, fet que ha estat rebutjat pel jutge.