Fem una Crida per Lleida, per a que la ciutat ens governi!

Fem una Crida per Lleida, per a que la ciutat ens governi!| Francesc Gabarrell i Teresa Ibars

 

Just ara farà sis mesos que ha nascut un nou espai polític municipalista a la ciutat: Crida per Lleida. Un espai iniciat a proposta de les companyes i companys de la CUP al que aviat ens hi hem sumat gent procedent de moltes lluites i que ara és de tots i totes. Un espai obert i horitzontal per capgirar la ciutat des de l’esquerra heterogènia i desacomplexada, des d’on somiar una Lleida justa, digna, solidària, feminista, igualitària, oberta, creativa, sostenible, sobirana, coeducadora, desperta, viva i compromesa.
 
Crida per Lleida és una assemblea de persones procedents de diferents moviments socials i col·lectius de la ciutat (del feminisme, l’ecologisme, les marees ciutadanes, organitzacions anticapitalistes, sindicalisme de classe), la qual cosa no significa que cap marea, moviment o organització formin part, com a tals, de Crida per Lleida. Ni és així ni pretenem que ho sigui, no som una plataforma d’entitats, som un espai assembleari, una àgora de veïns i veïnes de Lleida que hem fet de la mobilització popular una eina de lluita i que creiem fermament que el municipalisme només és un instrument més en favor del carrer, on resideix la unitat popular que ha de continuar essent el motor del canvi.
 
Totes sabem que sobre la taula sempre hi hagut dues estratègies de les esquerres per assolir la transformació: ruptura o reforma. Valorem i respectem totes les opcions i tots els plantejaments, especialment, els que ens qüestionen i ens fan créixer. Nosaltres apostem per la reforma profunda, per canviar-ho tot, des de baix i a l’esquerra. Crida per Lleida aposta per un projecte de màxims encara que, en la lògica de la vella política, pugui interpretar-se de resultats mínims: trencar d’arrel amb la vella política i els seus agents, trencar amb la lògica del sistema capitalista i els qui se’n han servit, trencar amb les submissions nacionals de la transició, teixir una aliança en el carrer com a espai real de construcció d’alternatives i, només complementàriament, apostar per una entrada a les institucions com una eina al servei d’aquest poder popular. 
 
Per fer aquesta esmena a la totalitat, més de mig centenar de persones participem d’un espai assembleari on tothom hi té cabuda. Mesos d’assemblees i grups de treball, debats i propostes, encontres i desacords han permès somiar i crear un projecte col·lectiu de construcció d’estratègies i pràctiques per la ciutat de totes. Un espai de confluència basada en el contingut polític rupturista, que ens identifica col·lectivament per sobre de les formes jurídiques, els personalismes dels candidats o les maquinàries dels partits, que no ens interessen. On cada passa es dóna des de l’assemblea com a espai de decisió col·lectiva, com a únic òrgan des d’on manar obeint. Volem canviar les coses d’arrel i de bon inici, anant totes juntes en igualtat de condicions, sense els privilegis dels qui fan de la política una opció laboral ni les submissions dels qui tiren d’acords amb la banca, la transformació comença en nosaltres mateixes.
 
Crida per Lleida ve també a fer un exercici de memòria política fonamental per les classes populars davant el robatori dels nostres drets, que no cessarà si tan sols s’humanitza un sistema fallit. Venim a esmenar, des de l’esquerra, el que ens han llegat els successius governs municipals a la nostra ciutat: privatització de serveis públics, ordenança de civisme sense contingut social, pèrdua de la memòria històrica com el Roser, urbanisme al servei del mercat, manca de cultura participativa, abandó d’espais públics com Les Basses o projectes desorbitats com la Llotja.
 
Volem entrar a la Paeria, i hi serem, per exercir d’ariet a tota la feina de mobilització i de creació d’alternatives que fem a Lleida des de fora de la Paeria, des dels moviments socials de base. D’altra manera ens estaríem autoesmenant i traint l’essència del projecte que és la política mai més closa a les institucions, la política mai més feina de polítics. No parlem de governar la ciutat, nosaltres volem que la ciutat ens governi: poder popular, formes d’autoorganització més enllà de les institucions i, a la Paeria, només anar-hi a fer una bona escletxa per on entri l’aire fresc, surtin els paràsits i hi entrem totes, fins fer-ne un dia una àgora magnífica on poder començar de zero a construir l’alternativa, on teixir entre totes la ciutat que hem somiat.
 
Francesc Gabarrell i Teresa Ibars, membres de Crida per Lleida