Fars de Ponent, la nova ruta turística de la Plana de Lleida

La Seu Vella de Lleida ha acollit aquest dijous la presentació de Fars de Ponent, una nova ruta turística que agermana i proposa descobrir o redescobrir alguns dels campanars i talaies més emblemàtics de les terres de Ponent. La iniciativa s’ha estrenat amb 9 fars: els campanars de la Seu Vella de Lleida, Santa Maria de Linyola, Sant Miquel d’Os de Balaguer, Santa Maria de Balaguer, l’Assumpció de Maria de les Borges Blanques, Sant Bartomeu de Bellpuig, Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, Santa Maria de Cervera i el Pilar d’Almenara d’Agramunt. Així, s’ha creat un passaport que els visitants hauran de segellar a cadascuna dels punts.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El projecte Fars de Ponent busca posicionar en l’àmbit turístic i patrimonial les comarques de la plana de Lleida i incidir en la millora de la marca “Ponent”. Durant aquest primer any, el projecte es formalitzarà amb la creació d’una associació de municipis i es proposarà a nous miradors que s’hi incorporin, sempre que tinguin una torre, un campanar o un mirador habilitat per a la visita. La ruta pels 9 fars no té cap ordre determinat i es pot realitzar en el marge d’un any. Això sí, no es recomana fer-la en un dia. El regidor de cultura en funcions de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, ha posat de manifest que la nova ruta és un element de cohesió territorial i de reforç de la marca “Ponent”.

 

Per tal de fer la ruta, s’ha creat un passaport on s’han d’anar segellant les visites a cadascun dels punts de referència. En la primera de les vistes a alguna de les 9 torres, els turistes rebran un passaport on hi ha una pàgina dedicada a cada torre, pàgines on s’explica el monument però en les que hi manca un adhesiu que es recollirà a cadascuna de les torres. Amb aquest particular segell es completa la pàgina, segons ha explicat l’alcalde en funcions de Linyola i impulsor del projecte, Àlex Mases. Aquest document inspirat en el disseny japonès, està realitzat en base a la imatge del sol i la posta de sol de Ponent, les figures geomètriques de les diferents construccions patrimonials, les cigonyes com animal característic de la zona, la floració dels arbres i la boira. Un cop completada la ruta, els titulars del passaport rebran un obsequi de recordatori.

El projecte Fars de Ponent neix amb vocació de fase pilot i està obert a més poblacions interessades en incorporar-se a la iniciativa. A banda, el projecte també vol impulsar la cooperació públicoprivada, amb la captació d’establiments i empreses col·laboradores, i incentivarà la creació d’activitats, tan efímeres com permanents, a realitzar en cadascuna de les poblacions per incrementar el seu atractiu turístic. A la presentació celebrada a la Seu Vella de Lleida hi han assistit els alcaldes i alcaldesses en funcions de les localitats dels 9 Fars de Ponent: Linyola, Os de Balaguer, Balaguer, les Borges Blanques, Bellpuig, Tàrrega, Cervera i Agramunt, el regidor de cultura de la Paeria de Lleida, Jaume Rutllant i el director del Consorci de La Seu Vella, Joan Baigol.