Descobreixen un fàrmac que podria perllongar la vida en pacients amb càncer colorectal

Investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), han participat en un estudi que ha avaluat l’eficàcia d’un nou fàrmac que redueix un 68% el risc de progressió de càncer colorectal metastàsic i perllonga la supervivència d’aquests malalts. Es tracta de fruquintinib, un inhibidor oral altament selectiu i potent que és capaç de bloquejar el creixement dels tumors i fins i tot reduir-ne la mida. S’ha dut a terme un assaig amb 686 pacients de 124 centres de catorze països de tot el món. Aquest és el tercer càncer més diagnosticat i el segon que provoca més morts a tot el món. Aproximadament el 50% dels pacients que el presenten desenvolupen metàstasi i la taxa de supervivència general a cinc anys és del 15%.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), cap del Servei Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i coautor sènior de l’article que s’ha publicat a la revista ‘The Lancet’, ha explicat que les opcions de teràpia per als pacients amb aquesta tipologia de càncer «són limitades».

 

Ha indicat que en aquesta malaltia, el factor de creixement de l’endoteli vascular juga un paper molt determinant en promoure l’aparició de nous capil·lars. D’aquesta manera, el tumor aconsegueix els nutrients necessaris per continuar creixent. Per aquest motiu, en els darrers anys s’han desenvolupat diferents inhibidors que bloquegen l’expansió del tumor.

 

Ha apuntat que Fruquintinib és un nou fàrmac oral inhibidor de tirosina quinasa molt potent i altament selectiu que bloqueja diversos receptors de l’endoteli. «Els resultats de l’estudi FRESCO van donar suport a l’aprovació del fàrmac a la Xina per tractar pacients amb càncer colorectal metastàtic molt pretractats», ha apuntat el metge que ha afegit que també van donar suport al desenvolupament d’un estudi internacional, el FRESCO-2.

Un assaig amb 686 pacients

A l’assaig s’hi van incloure 686 pacients amb càncer de còlon metastàtic refractari de 124 centres de catorze països. A 461 pacients se’ls va tractar amb fruquintinib mentre que a la resta se’ls va subministrar placebo. Tots dos grups van rebre el millor tractament de suport.

 

Els resultats de l’estudi mostren millores estadísticament significatives en la supervivència general i la supervivència lliure de progressió en aquesta població de pacients. El risc de mort es va reduir en un 34% dels pacients i el risc de progressió de la malaltia o mort va disminuir en un 68% dels casos. Al cap de sis mesos, el 24% dels pacients tractats amb fruquintinib estaven lliures de progressió, és a dir, el tumor no havia crescut, davant únicament l’1% dels tractats amb placebo.

 

La doctora Elena Élez, cap del Grup de Recerca a Càncer Colorectal del VHIO i oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que ha participat en l’estudi, ha indicat que «fruquintinib va ser ben tolerat en aquesta població de pacients fortament pretractats».