La Vall d’Hebron descobreix un possible fàrmac contra el càncer de mama

Investigadors de l'institut d'oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron

Investigadors de l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron | Cedida

 

Uns investigadors catalans de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han aconseguit fer un pas més en el llarg camí de la cura del càncer. Concretament l'Institut d'Oncologia (VHIO) ha descobert una nova funció d'una proteïna que permet el pas a fàrmacs contra el càncer de mama.

 

Gràcies a l'esforç conjunt de molts investigadors

El treball va ser liderat pel doctor Josep Villanueva, que és l'investigador principal del Grup de Biomarcadors Tumorals del Vall d'Hebron, i ha estat publicat a la revista 'Clinical Cancer Research'. A més a més, aquest descobriment va poder aconseguir-se gràcies a la Fundació Susan G. Komen, a l'esforç col·lectiu d'un gran grup d'investigadors de diversos instituts i departaments.

 

Entre ells, trobem els del Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus, del mateix VHIO, del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR), del departament d'oncologia i de patologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i alguns més de la xarxa CIBERONC.

 

Dels càncers més agressius i sense tractament

Aquest descobriment tan important en el camp de l'oncologia va ser possible un cop els investigadors van analitzar el conjunt de proteïnes secretades per les cèl·lules, els secretomes, i van adonar-se que concretament la proteïna HMGA1, relacionada amb la invasió tumoral, estava en un lloc diferent del que es coneixia.

 

El doctor Josep Villanueva ha explicat que «un dels objectius del nostre treball era buscar noves dianes terapèutiques per al càncer de mama triple negatiu que estiguessin relacionades amb la invasió tumoral. Per fer-ho, vam comparar el secretoma de línies invasives i no invasives i vam veure que hi havia un grup de proteïnes que no haurien de ser aquí, atès que no eren considerades com una secreció clàssica».

 

El càncer de mama triple negatiu és un dels més agressius que actiualment no té tractament específic

El càncer de mama triple negatiu és un dels més agressius que actualment no té tractament específic | Cedida.
 

Podran crear fàrmacs específics

Gràcies a aquesta troballa, s'obren les portes a crear uns fàrmacs antitumorals específics per al càncer de mama triple negatiu, que és un dels tipus de càncers més agressius i no té tractament específic.

 

Tal com el doctor Villanueva va continuar explicant, «des de fa anys» es coneixia la relació entre la proteïna HMGA1 i els processos de metàstasi i d'invasió del càncer, però «no era viable com a objectiu per al desenvolupament de fàrmacs específics que hi anaven dirigits en contra», ja que es troba al nucli cel·lular.

 

Ara, segons els investigadors, aquest descobriment permetrà que es comencin a investigar nous fàrmacs que tinguin com a diana aquesta proteïna i que es demostri que pot ser utilitzada com un biomarcador que predigui la metàstasi abans que aquesta s'iniciï.

 

Diagnòstic més ràpid de l’hepatitis C

L’Hospital Vall d’Hebron és un dels centres d’investigació catalans amb més renom, gràcies als seus constants descobriments. Fa poc, un altre dels seus equips va trobar la forma d’aconseguir que el procés de diagnòstic de l’hepatitis C fos molt més simple i ràpid: amb una sola extracció de sang.