Societat

Saps que elaboren farina d’insectes per alimentar peixos? Un nou projecte a Catalunya!

Un centenar d'investigadors treballen als dos centres d'investigació

Marta Romera
  • novembre 5, 2022
  • 3 min read
Saps que elaboren farina d’insectes per alimentar peixos? Un nou projecte a Catalunya!

Farina d’insectes per alimentar peixos com truites i orades. O biosensors per determinar ràpidament, a través d’una app mòbil, les òptimes condicions sanitàries dels mol·luscos bivalves de les badies del delta de l’Ebre. Els responsables de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han presentat els projectes d’investigació que tenen en marxa a les Terres de l’Ebre a representants de les institucions i administracions locals.

 

L’organisme, que té actualment un centenar de persones treballant als seus dos centres d’Amposta i la Ràpita, focalitza al territori les accions per fer front al canvi climàtic i garantir la sostenibilitat de la producció agrària i pesquera en convivència amb activitats com la turística.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El canvi climàtic i l’arribada de noves espècies exòtiques són alguns dels aspectes que centren especialment l’atenció de l’IRTA durant els últims anys. «El canvi climàtic afecta a tot el món, però al delta de l’Ebre la seva incidència és més important. Aquí conviuen diversos actors productius: hi ha també l’entorn més turístic i l’equilibri territorial. La sostenibilitat hi juga un paper clau. La recerca i el coneixement ens ha de permetre conviure la part més productiva i l’ambiental», ha subratllat Usall.

Entre altres projectes, l’organisme treballa a fer més sostenible i adaptat el conreu de l’arròs, fent que els camps puguin atrapar carboni i que minimitzin, al mateix temps, les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En l’àmbit de sanitat vegetal es dissenyen estratègies sostenibles per fer front a la plaga del cotonet de Sudàfrica que afecta els cítrics.

Campos ha esmentat també la importància de fomentar la bioeconomia circular, amb l’aprofitament de subproductes de la indústria per a fabricació de peixos. És el cas de la generació de pinsos a partir de farina d’insectes o subproductes de xampinyons per alimentar espècies aqüícoles com les orades i les truites, o també porcs. En l’àmbit de l’aqüicultura, per exemple, l’impuls d’un bionsensor vinculat a una app mòbil per detectar quan els musclos i ostres de les badies puguin estar afectats per biotoxines que en limiten o impedeixen el consum temporalment.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *