Centenars de famílies catalanes acullen infants o joves desemparats de manera altruista

Catalunya compta amb 769 famílies acollidores d’infants i joves menors d’edat desemparats i 135 famílies més ‘col·laboradores‘, és a dir, que acullen a casa un infant els caps de setmana i almenys un mes durant les vacances. A banda, hi ha 2.848 nens o adolescents que viuen en centres com els CRAE (Centres Residencials d’Acció Educativa), institucions per a la guarda i educació d’infants i joves de 0 a 18 anys. D’aquests, 276 tenen menys de 6 anys. Tots ells, tant els que viuen en centres com els que ho fan en famílies d’acollida, estan tutelats per la Generalitat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Nosaltres actuem com si fos un fill més», expliquen a l’ACN l’Alba Vilalta i l’Agustí Sangrà, veïns de Solsona i família col·laboradora que acull al Joan. El director general de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Josep Maria Forné, exposa a l’ACN que el jove viu al centre i hi fa allà la seva vida acadèmica escolar mentre que el cap de setmana és acollit per la família. «El que justament busquem amb aquesta opció és que sigui un vincle reparador de la situació de desemparament», relata.

En Joan va arribar a Solsona amb 11 anys -ara en té gairebé 17- i s’ha convertit en un membre més de la família. «Al principi no va ser fàcil perquè nosaltres ens havíem d’adaptar a ell i ell a nosaltres, però en Joan tenia moltes ganes de tenir una família i va ser com un amor a primera vista. Vam connectar molt bé», ha explicat Vilalta. Per la seva banda, l’Agustí Sangrà deixa clar que la relació amb el Joan no s’acabarà quan ell compleixi 18 anys. «Ell serà lliure de decidir», admet, tot i que creu que continuaran tenint una relació perquè són «una família».

La Generalitat està fent un «esforç important» per augmentar les famílies d’acollida. Segons Forné, hi ha tres estratègies en marxa per aconseguir-ho: acompanyar millor les famílies i les entitats, diversificar les formes d’acollida i ampliar el concepte de mentoria. D’altra banda, sobre tipologies d’acolliment explica que actualment n’hi ha cinc: el d’urgència, simple, permanent, especialitzat i de col·laboració.

En paral·lel, la Generalitat ja està treballant amb un nou tipus de mentoria que no té res a veure amb l’acollida, però sí amb la vinculació amb un jove o infant que visqui en un centre per fer-li de ‘mentor’ o de referent. Inicialment, la mentoria s’adreçava als migrats sense referents familiars, però ara es vol ampliar el ventall.