Societat

Famílies: Sabeu quina potència de llum teniu contractada? Us podeu estalviar diners!

Avisen que 7 de cada 10 domicilis reben més kW dels que necessiten i demana que el canvi sigui gratis

Marta Romera
  • gener 19, 2023
  • 3 min read
Famílies: Sabeu quina potència de llum teniu contractada? Us podeu estalviar diners!

L’organització de consumidors Facua ha avisat aquest dijous que les famílies de tot l’Estat paguen cada any gairebé 1.000 milions d’euros de més a les elèctriques per no tenir ben ajustada la potencia contractada. Segons una anàlisi de l’entitat a partir de les tarifes vigents i dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), cal que l’administració emprengui accions per facilitar que les llars paguin els kilowatts que realment consumeixen. “Els consumidors domèstics amb excés de potència contractada paguen cada mes 76,4 milions de més als rebuts”, ha afirmat Facua en un comunicat on diu també que set de cada deu cases paguen més kW dels que necessiten.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Així les coses, l’organització de consumidors demana als ministeris per a la Transició Ecològica i Consum campanyes institucionals que fomentin el coneixement d’aquest concepte de la factura i com saber quina és la potència més adequada a cada habitatge. D’altra banda, exigeix que el canvi de potència sigui gratuït de manera permanent, ja que el fet que tingui un cost és un element dissuasiu per als que valoren la possibilitat de reduir-la.

 

Tal com denuncia Facua, les dades del Panell de Llars de la CNMC del segon trimestre del 2022 mostren que set de cada deu habitatges tenen contractada una potència superior a la que necessiten. «Així, en horari punta, el 69,7% de consumidors domèstics paguen de més una mitjana d’1,4 kW. I en horari vall ho fan un 74,6%, en aquest cas una mitjana d’1,6 kW», lamenta.

Segons les dades de l’organització, per cada kW contractat de més en els dos trams horaris (punta i vall), els consumidors paguen innecessàriament entre 2,40 euros i 5,84 al mes (inclosos els impostos vigents actualment), segons la tarifa que tinguin contractada. Cada any són entre 28,81 i 70,12 euros per kW. La tarifa més baixa localitzada per Facua és la d’Holaluz i la més alta la de Gana Energía. En el cas de la tarifa semiregulada (PVPC), cada kW representa a hores d’ara 2,37 euros mensuals (2,27 euros en horari punta i 10 cèntims a la vall). Cada any són 28,42 euros.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *