Comarques

Ja hi ha data per donar per extingit el focus de grip aviària d’Arbeca

Finalitzarà el període de control i restriccions aplicat a totes les granges en un radi de 10 quilòmetres

Mar Laborda
  • març 8, 2023
  • 3 min read
Ja hi ha data per donar per extingit el focus de grip aviària d’Arbeca

El focus de grip aviària que va afectar una granja de galls d’indi d’Arbeca, a les Garrigues, es donarà per controlat i extingit el pròxim divendres 10 de març. Finalitzarà doncs el període de control i restriccions que s’han aplicat a totes les granges en un radi de 10 quilòmetres. Durant aquest temps, no s’ha declarat cap nou brot, ni tan sols sospites de la malaltia dins de la zona restringida. L’explotació d’indiots afectada podrà restablir l’activitat normal a partir de la segona quinzena d’abril. Acció Climàtica hi aplicarà les mesures oportunes per garantir l’absència del virus amb la introducció d’animals sentinelles durant tres setmanes. El brot va obligar a sacrificar 87.000 aus.

Les mesures de control i restriccions de moviments s’apliquen per evitar la propagació de la malaltia cap a altres granges properes i, en el supòsit que aparegués un possible cas, poder actuar ràpidament per al seu control i erradicació immediata. El fet de no haver-se declarat cap nou focus, ni sospites de la malalta dins d’aquesta zona restringida, evidencia que la detecció i actuació ràpida sobre la granja afectada i les altres granges que hi estaven vinculades epidemiològicament esdevenen eines clau per al control de les emergències sanitàries que afecten la salut animal, on certes malalties també poden tenir implicacions per a la salut humana i ambiental.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’explotació on es va detectar el focus podrà restablir l’activitat normal a partir de la segona quinzena d’abril, però la resta d’explotacions de les zones de protecció – a 3 quilòmetres – i vigilància – a 10 quilòmetres, una vuitantena, si no hi ha canvis inesperats en la situació de la malaltia, a partir de l’11 de març s’aixequen les restriccions de mobilitat i només seran vigents les mesures de bioseguretat que s’apliquen als municipis inclosos dins les zones d’especial risc: prohibició de caçar aus salvatges; celebrar fires, mercats d’aviram o de criar-ne a l’aire lliure, entre d’altres.

 

Aquestes mesures es revisaran en funció de la situació epidemiològica de la malaltia. Tanmateix, el Departament d’Acció Climàtica insisteix en el manteniment de totes aquelles mesures de bioseguretat, ja siguin de manteniment d’infraestructures com de maneig dels animals, que minimitzin el risc d’entrades de malalties a les granges.

Indemnització als propietaris

El Departament d’Acció Climàtica indemnitzarà els propietaris de les explotacions afectades per la malaltia d’influença aviària pel sacrifici d’animals. Fins aquest dimecres s’han sacrificat 87.000 aus, 37.000 indiots i 50.000 guatlles de l’explotació amb el focus confirmat, de les dues explotacions relacionades epidemiològicament, i d’una tercera explotació situada a 200 metres del focus. El Departament ja ha iniciat el procediment de valoració i indemnització dels animals sacrificats, de manera que els propietaris dels animals puguin rebre les compensacions econòmiques al més aviat possible.

 

La proposta d’indemnització a les persones afectades que, d’acord amb els preus de mercat, el Departament ha tramès al Ministeri d’Agricultura perquè al seu temps la traslladi a la Comissió Europea, és d’aproximadament 183.000 euros.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *