‘Crisàlides, de la vulnerabilitat a l’acte creatiu transformador’, a Lleida

L’exposició ‘Crisàlides, de la vulnerabilitat a l’acte creatiu transformador’ es podrà visitar a partir d’aquest dijous a l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. Un projecte artístic que permet contemplar les diferents obres realitzades per persones sense llar, a partir del procés realitzat amb l’artterapeuta, Maria Letizia Cipriani, durant els mesos d’octubre i novembre de 2023. L’exposició té com a objectiu donar visibilitat a les veus artístiques de 14 persones adultes en situació de sense llar, que resideixen als habitatges d’inclusió social de l’Ajuntament de Lleida, a l’allotjament residencial d’urgència Jericó o que són usuàries del servei de menjador social i participen en les activitats comunitàries de La Saleta de la Panera.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Tant el projecte com l’exposició ha estat feta per persones sense llar, sota la direcció i acompanyament de l’artterapeuta Maria Letizia Cipriani, que hi ha treballat aspectes en l’àmbit emocional i d’identitat. La mostra permet descobrir com a través de l’artteràpia es permet plasmar el món interior, generant l’expressió d’allò que moltes vegades no hi ha paraules per explicar.

Les sessions d’Artteràpia s’inclouen en el projecte marc de l’Àrea d’inclusió ‘Empoderat’ que té com a objectiu l’empoderament de les persones sense llar amb què s’intervé, cercant la millora de la seva autoestima, de les seves habilitats i autonomía, a través dels vincles i de la participació comunitària, l’arrelament a la ciutat i la millora de la seva seguretat de vida.

A través de l’art, s’ha proposat a les persones participants que facin exercicis de creació, com a vehicle per a l’expressió i l’alliberament, tot generant un diàleg estètic i de presa de consciència. D’aquesta manera, Cipriani, artterapeuta trandisciplinària, experta en el treball amb persones vulnerables, cuidadors, oncologia pediàtrica o violència de gènere, condueix el treball i va armant un espai que crea vincles entre ella mateixa i les persones que participen en el taller, tot creant un espai segur per deixar anar temes, records o sentiments. L’Artteràpia acompanya cada persona, al seu ritme, perquè recuperi el poder personal que el pugui portar al canvi i a la integració en la comunitat, d’una manera diferent. Expressant-se a través d’una obra artística i facilitant un canal de comunicació de les seves emocions.