Sense Categoria

Els experts avancen el moment en què direm adeu a les mascaretes a Espanya

LleidaDiari
  • abril 26, 2021
  • 4 min read
Els experts avancen el moment en què direm adeu a les mascaretes a Espanya

Tot i que ja s'ha convertit en un dels complements més importants de la nostra vida, al nivell del mateix telèfon mòbil, i que fins i tot ens pot resultar estrany no portar-la a sobre, la veritat és que una gran part de la població espera amb ànsies el dia en què ens puguem desprendre de les mascaretes.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Les mascaretes: de completes desconegudes a complement importantíssim

Un objecte reservat, abans de la pandèmia, a l'àmbit sanitari, però que ha quedat completament normalitzat a tot el món, fins a tal punt que no portar-la pot tenir interpretacions diverses cap a la persona que no la llueix, com ara que es tracta d'una persona negacionista, un despistat o una persona amb problemes crònics de respiració.

 

Recentment el món es va fixar a Israel, que després d'uns mesos intensos de vacunació, ha pogut deixar enrere les mascaretes de manera parcial: ja es poden tornar a apreciar les cares completes i els somriures dels ciutadans pels seus carrers. Ara bé, no cal anar tan lluny, ja que a tocar del nostre país, al penyal de Gibraltar, també ha deixat de ser obligatori portar-la.

 

Els experts revelen quan direm adeu a les mascaretes

La veritat és que aquests passos cap a la recuperació de la desitjada normalitat tenen un factor comú: les vacunes. Les autoritats insisteixen que, fins que no hi hagi un percentatge important de població immunitzada, les mesures de prevenció, com les mateixes mascaretes, no deixaran de ser imprescindibles.

 

Al nostre país la campanya avança a una velocitat cada vegada més gran, i el govern espanyol manté l'objectiu d'immunitzar el 70% de la població per a finals d'estiu. Una xifra que podria ser més que suficient per deixar enrere les mascaretes. Els experts consideren, segons 'Redacción Médica', que assolir com a mínim la meitat de la població vacunada és clau per plantejar la fi de l'ús obligatori de les mascaretes.

 

De fet, és a l'estiu quan podríem veure'ns en aquest escenari. «La mascareta la deixarem quan un 50 o un 60% de la població estigui vacunada. Dependrà del ritme de vacunació. Voldria creure que, per a l'estiu, a l'agost, això passi», assegura el president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH), Rafael Ortí.

 

La vacunació podria disparar-se en les pròximes setmanes

Per ara, i amb les dades a la mà, aquest objectiu de tenir la meitat o més dels ciutadans vacunats sembla molt més allunyat del que ens agradaria. Fins a aquest mateix divendres, a Espanya tan sols un 8,1% de la població havia rebut les dues dosis necessàries per aconseguir la immunització màxima contra el virus de la Covid-19.

 

Ara bé, les autoritats confien a poder incrementar notablement aquesta xifra en les pròximes dates, gràcies a un considerable augment en l'enviament de dosis de les diferents vacunes, i també a l'administració de la quarta vacuna aprovada a la Unió Europea (UE) per l'Agència Europea del Medicament (EMA): la de Janssen.

 

Es tracta d'una vacuna molt esperada, ja que no necessita una segona dosi per oferir protecció efectiva contra la malaltia, el que significa que cada dosi és una persona vacunada per complet. Tot això, malgrat els dubtes sorgits recentment per l'aparició d'alguns casos de reaccions adverses en pacients vacunats.

 

La veritat és que les autoritats han reiterat que es tracta d'un immunitzador segur, i amb aquest panorama per a les pròximes setmanes, el final de l'ús de les mascaretes, que a l'estiu poden tornar-se encara més molestes del que és habitual, es podria convertir en una realitat entre agost i finals d'any, quan la major part de la població hagi estat immunitzada.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *