Èxit de públic i participants a la Festa de les Falles del Pirineu

Una noia amb la falla encesa acompanyada de la seva pubilla a les falles de la Pobla de Segur

Una noia amb la falla encesa acompanyada de la seva pubilla a les falles de la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

 

La popularitat de la Festa del Foc ha permès tornar a penjar el cartell de ple als establiments turístics, especialment als nuclis de la Vall de Boí, que han registrat un nivell d'ocupació durant cada cap de setmana d'entre el 90 i el 100%, tal com es preveia a l'inici de la temporada. Les xifres de visitants han estat pràcticament iguals a les del 2017. Enguany la gran novetat ha estat la primera baixada de dones fallaires, un total de nou, a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, amb l'objectiu de canviar els rols i participar de tota la festivitat al complet. Aquest dissabte la festa del Foc es tanca al municipi de Llesp, a Pont de Suert (Alta Ribagorça).

 

Les falles del Pirineu, reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, han aconseguit una xifra rècord de turistes. Segons les dades dels ajuntaments de la Vall de Boí, el Pont de Suert i Vilaller, es mantenen i en algun lloc se superen les xifres aconseguides la temporada anterior. La Vall de Boí és el municipi on la participació ha estat més important, ja que concentra la meitat de les falles que se celebren a la comarca, seguit de Vilaller i el Pont de Suert. El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha manifestat que les falles són un impuls econòmic per la comarca que atreuen centenars de visitants any rere any mantenint els índexs de participació i d'assistència de públic. L'adequació de les zones d'aparcament, el servei de taxi o el bus jove han ajudat la mobilitat territorial i a descongestionar uns nuclis que tenen poca capacitat per absorbir tanta afluència de visitants.

 

Les primeres dones fallaires

Farrero ha afegit que «gestionar puntualment grans masses de gent en llocs tan petits no és gens fàcil i cal agrair la implicació de les institucions i els ciutadans pe fer-ho possible». «Les Falles són un èxit de civisme i participació», ha afegit. Un dels trets únics de la Festa del Foc d'aquest 2018 ha estat la primera baixada de dones fallaires. Elles volien canviar el rol que tenien fins ara a la festa i participar de tot el seu procés de confecció. Concretament hi han participat nou dones, quehan baixat per primer cop falles a la Pobla de Segur.

Imatge de sis de les nou fallaires dones que han participat a la festa de la Pobla de Segur

Imatge de sis de les nou fallaires dones que han participat a la festa de la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

 

Aquestes joves van reclamar poder baixar falles amb l'objectiu de canviar el rol de la dona dins de la festa, va explicar una d'elles, la Clàudia Plana. Un dels principals reptes per l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur en debatre la proposta d'incorporar les dones a la festa va ser com mantenir l'estètica i es va acordar que totes les persones que baixen falles, fossin homes o dones, anirien vestits de fallaires i les pubilles que els esperen a l'arribada al poble de catalanes.