Les excavacions al jaciment d’Iesso treuen a la llum dues teules de terracota amb petjades

Pla obert de les excavacions al jaciment de l'antiga ciutat romana de Iesso

Pla obert de les excavacions al jaciment de l'antiga ciutat romana de Iesso | LleidaDiari.cat

 

Les excavacions dutes a terme aquest juliol en el marc de la 13a edició del Curs d'Arqueologia Ciutat Romana de Iesso, a Guissona (Segarra) van permetre localitzar gran quantitat de material constructiu que permetrà conèixer amb més seguretat les característiques arquitectòniques de les termes públiques de l'antiga ciutat romana.

 

Els arqueòlegs van recuperar dues teules de terracota, sobre les quals hi ha impreses les petjades, probablement, d'un gos, i en l'altra els dos peus d'un infant de poc més d'un any que va viure a Iesso entre els segles I i II dC. En el sector extern a la muralla romana, els treballs van permetre descobrir una fase prèvia de l'edifici d'extramurs. També va aparèixer un altre esquelet, en aquesta ocasió d'un nadó de pocs dies, que s'afegeix als ja trobats anteriorment.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

13a edició del Curs d'Arqueologia Ciutat Romana de Iesso

Durant el mes de juliol es va dur a terme la 13a edició del Curs d'Arqueologia Ciutat Romana de Iesso, en la qual van participar catorze alumnes provinents de diferents universitats de Catalunya i de Castella la Manxa. Durant les dues setmanes que va durar la formació, els estudiants van compaginar l'excavació en dos espais del jaciment, a les termes i a la muralla, amb les sortides culturals, conferències i pràctiques específiques de laboratori.

 

En la zona termal, els treballs d'excavació es van centrar en el tepidari de l'edifici, amb l'excavació de l'hipocaust (sistema de calefacció) d'aquest espai per començar a culminar l'excavació de la part més monumental de les termes públiques de Iesso. Durant l'excavació es va localitzar gran quantitat de material com ara elements de la volta que havia cobert aquesta habitació, part del revestiment de les parets i les suspensions que sostenien els paviments sobre la càmera per on circulava l'aire calent que els escalfava.

 

D'entre aquest material en van sortir dues peces singulars

D'entre aquest material en van sortir dues peces singulars. Es tracta de dues teules de terracota amb petjades impreses, per una banda del que sembla un gos, i de l'altra d'un nadó. D'altra banda, en aquest mateix sector, es va obrir enguany un sarcòfag d'excel·lent factura localitzat l'any 2004, i que correspondria probablement a l'època tardoantiga, quan les termes ja no tenien la funció original i l'espai va reutilitzar-se per a altres usos. La persona que hi havia dins restava força mal conservada i no l'acompanyava cap aixovar.

 

En el sector extern a la muralla romana, les excavacions han permès descobrir una fase prèvia de l'edifici d'extramurs, que en properes campanyes es podrà completar i interpretar amb més precisió el seu ús i funció. També va aparèixer un esquelet d'un nadó de pocs dies, que se suma als que ja s'han localitzat fins ara. El Curs d'arqueologia Ciutat romana de Iesso està organitzat pel Museu de Guissona, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Ajuntament de Guissona, l'IEC i l'ICAC. A finals de setembre es reprendran les excavacions, en aquesta ocasió ja dins les campanyes regulars, que anualment es porten a terme al jaciment de la ciutat romana de Iesso.

 

També et poden interessar…