Les excavacions a la Iesso de Guissona descobreixen un esquelet

Pla tancat on es poden veure els restes de l'esquelet del cos de l'època tardo-romana

Pla tancat on es poden veure els restes de l'esquelet del cos de l'època tardo-romana | LleidaDiari.cat

 

La campanya d'excavacions a la Iesso romana de Guissona (Segarra) ha posat al descobert l'esquelet d'un individuo que podria haver viscut entre l'època tardoromana i visigòtica entre els segles III i VIII dC. El director del Museu de Guissona, David Castellana, ha explicat que l'enterrament està situat dins de l'edifici de les termes i que està fet amb un «cert luxe» perquè el cos estava tancat en un sarcòfag de pedra molt ben segellat que ja feia anys que estava localitzat a l'excavació.

 

Una altra de les revelacions de la campanya ha estat el material constructiu de les termes, ja que s'han trobat moltes peces que permetran intuir com funcionava l'espai. Una de les teules presenta la peculiaritat que té gravades les petjades d'un nen petit.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L'excavació s'ha centrat en la zona calefactada de les termes

La campanya d'excavacions a la ciutat romana Iesso de Guissona d'aquest estiu s'ha concentrat a la zona calefactada de les termes i també en un altre punt fora muralla. Segons David Castellana les troballes dels darrers dies han sigut «sorprenents», ja que si bé es tenia constància que quan és ban abandonar les termes aquestes es van enderrocar, l'excavació ha revelat que després de l'enderroc la zona es va «remenar». És en aquest context que molt possiblement es va fer l'enterrament adossat en una habitació de l'edifici.

 

A partir del segle III dC l'evolució urbanística de Iesso fa que el sector nord on es troben les termes esdevingui un «espai perifèric» i queda abandonat en l'àmbit d'urbanització. Segons Castellana això va fer que s'abandonessin els serveis i els habitatges i que a la vegada s'hi facin enterraments diversos. No és doncs la primera vegada que es localitza un enterrament a la zona de les termes, ja que al pati se'n van trobar quatre. Castellana ha destacat però que és el primer que es localitza en un sarcòfag tan ben conservat. Malauradament, les restes òssies no estan tan ben conservades i hi ha algunes parts de l'esquelet difícils de percebre, com el crani. Això dificultarà el procés de datació i determinació del gènere i edat del cos, ja que a més a més, no hi ha cap objecte dins la caixa que ajudi en aquesta línia.

Pla mitjà on es poden veure dos arqueòlegs netejant les restes del cos

Pla mitjà on es poden veure dos arqueòlegs netejant les restes del cos | LleidaDiari.cat

 

 

Les termes de la Iesso de Guissona són de la primera fase de l'Època Republicana, de l'any 50 aC. La segona fase es va construir a l'Època Imperial, a partir del 50 dC, i la tercera al segle II. La instal·lació es va abandonar, molt possiblement a partir del segle III i aleshores la zona va quedar saquejada.

 

El material constructiu «revelador»

David Castellana ha destacat que l'excavació ha estat «molt reveladora» pel que fa a les troballes de material constructiu. En aquest sentit, s'han localitzat peces que permetran als arqueòlegs «intuir com funcionaven les voltes de l'espai» i això servirà per ajudar-los a imaginar com funcionava l'edifici de les termes.

 

Una de les curiositats en aquestes troballes ha estat la d'una teula que hi havia gravada una petjada d'un animal i també la d'una altra teula que tenia gravades les petjades d'un nen petit. A la zona de les termes també s'han trobat monedes, un anell, uns claus de ferro de grans dimensions i puntes de llança.

 

Aquesta és la trentena campanya d'excavacions a la Iesso romana de Guissona que des de fa 13 anys s'emmarca en un curs d'estudiants amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Enguany el curs ha comptat amb la participació d'una vintena d'estudiants i professors. Va començar la setmana passada i s'allargarà fins divendres que ve.

Pla general on es pot veure diversos dels participants de la campanya d'excavacions

Pla general on es pot veure diversos dels participants de la campanya d'excavacions | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…