Unes excavacions arqueològiques a la Noguera posen al descobert una església

Imatge de l'església

Imatge de l'església | LleidaDiari.cat

 

Els treballs d'unes excavacions a Os de Balaguer han permès posar al descobert la planta d'una església i part del claustre prop d'aquest monestir del S.XII i, segons el diputat de la Diputació de Lleida Josep Ibarz, la intenció de la segona actuació és, justament, confirmar la hipòtesi que, a la mateixa zona, s'hi conserven al subsòl les restes d'una antiga vila romana.

 

Els resultats dels treballs es van donar a conèixer aquest cap de setmana al mateix municipi, en el transcurs del cicle «Descobrint el patrimoni històric d'Os de Balaguer». Concretament, Ibarz va intervenir a la presentació de la conferència «Santa Maria de Vallverd: el monestir de Tragó», que va anar a càrrec de Xavier Mora, en representació de l'entitat Amics de Tragó de Noguera. Aquesta és la tercera xerrada del cicle, on també s'ha parlat en relació amb el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i del fons de l'arxiu Gavín que s'hi conserva.

Imatge de la planta de l'església descoberta

Imatge de la planta de l'església descoberta | LleidaDiari.cat

 

 

La intenció d'intervenir artísticament en esglésies del Pirineu

D'altra banda, cal recordar que el bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i la consellera de Cultura Laura Borràs, han obert la porta a noves intervencions artístiques a esglésies del Pirineu. Així ho han anunciat durant la inauguració de les pintures murals, que l'artista Santi Moix, ha fet a l'església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà. Laura Borràs ha dit que és bo que «artistes contemporanis ajudin a repensar els monuments» com les esglésies, sempre prioritzant la conservació dels edificis.

 

Joan Enric Vives ha explicat que el Bisbat d'Urgell té més de 500 ermites romàniques per conservar i restaurar però que si a més a més amb algunes «es pot fer intervencions de qualitat», com les de Santi Moix, «molt millor». La intervenció pictòrica de l'església de Saurí es podrà visitar de manera estable a partir del 2 de març del 2019. Pels dies 22 i 29 de desembre s'han programat visites guiades. Pel que fa a l'obra de Santi Moix és atrevida, enigmàtica i de vegades inquietant. Navega entre l'abstracció i la figuració, ocupant un paper rellevant la natura i la relació de l'home amb aquesta. Tot aquest món és el que ha plasmat a l'església de Sant Víctor. Els treballs s'han dilatat en el temps des del 2015 al 2018.

 

Les bases de la intervenció de Santi Moix es fonamenten en els següents principis: la natura com a element de la cosmogonia religiosa, els colors, la gent de la vall i un espai de recolliment, meditació i pregària. La tècnica de la pintura al fresc és la que domina bona part de la intervenció artística que s'ha portat a terme. Per a realitzar alguns dels elements que acompanyaran l'obra, fonamentalment flors i elements vegetals, s'ha fet amb material sintètic adherit al morter de calç. Finalment, la flor central de l'absis s'ha fet amb porcellana.