Comarques

Les excavacions arqueològiques d’Avinganya, a punt de finalitzar

Les troballes han permès delimitar i conèixer tot l’espai de la zona de treball domèstic del monestir

Marta Romera
  • gener 12, 2023
  • 2 min read
Les excavacions arqueològiques d’Avinganya, a punt de finalitzar

Les excavacions arqueològiques que la Secció d’Arqueologia dels Serveis Tècnics de la Diputació de Lleida està duent a terme al monestir d’Avinganya (Seròs), propietat de la Diputació, estan a punt de finalitzar. Es tracta de la primera fundació de l’orde trinitària a la península Ibèrica, l’any 1201, de gran rellevància històrica a la subcomarca del Baix Segre, i que es bastí aprofitant les restes d’una antiga torre agropecuària d’època andalusina, donada per Pere de Bellvís als trinitaris.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’excavació es van iniciar fa dos mesos sota la direcció de l’arqueòleg de la Diputació, Josep Medina. Els treballs han permès documentar el tancament de l’edifici en el seu angle sud-est, que en el seu soterrani acollia l’espai de producció domèstica dedicada a l’elaboració i emmagatzematge de vi i oli. S’ha efectuat la troballa d’un gran espai obert on es localitza la cubella de la sortida del cup de vi, i on també es van construir dos dipòsits utilitzats per la decantació d’oli, comunicats entre sí, i relacionats amb la premsa localitzada durant els treballs d’excavació de l’any 1994, al lateral meridional del soterrani.

 

També s’ha documentat un altre espai d’ús indeterminat, que es va modificar parcialment per utilitzar-lo com abocador en la darrera fase del monestir. Tot l’espai excavat es troba travessat per una canalització de teules que va vinculada amb la zona domèstica de l’ala sud. L’excavació és una primera fase de les excavacions que es duran a terme durant aquest any i el proper, en el marc del projecte Patrimoni XXI de la Diputació de Lleida i ha permès augmentar el coneixement d’aquest espai vinculat amb les activitats productives domèstiques d’aquest important Monestir del Baix Segre.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *