Europol: Retiren un centenar de materials online sobre substàncies per cometre atemptats

Un operatiu de l’Europol en què han col·laborat la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Ertzaintza i els Mossos d’Esquadra ha retirat d’internet 120 arxius digitals que incloïen propaganda de grups radicals i violents i instruccions sobre l’ús de substàncies químiques per preparar explosius per cometre atemptats terroristes. El dispositiu, en què han participat una desena de policies europees i set cossos d’altres països, va acabar el 21 de febrer després de diverses setmanes de recerca d’aquest tipus de continguts a la xarxa i als fòrums digitals. Segons un comunicat del Ministeri de l’Interior, les substàncies químiques en les quals es va centrar l’operatiu es comercialitzen de manera legal pel seu ús industrial o professional.

El Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) ha coordinat la participació de les forces de seguretat de l’estat espanyol en el dispositiu, que ha estat dirigit per la Unitat de Referència d’Internet (IRU) de l’Europol.

L’operatiu policial també ha inspeccionat l’anomenada internet profunda, una àrea d’Internet que no està indexada i que només és accessible mitjançant buscadors específics. Els continguts retirats estaven en cinc idiomes i havien estat difosos per les xarxes de suport al terrorisme jihadista i a altres «grups extremistes radicalitzats i violents» que van fer servir plataformes de proveïdors de serveis en línia.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’Europol ha aconseguit que aquestes empreses retiressin els 120 arxius per «violar els seus propis termes i condicions de servei» i els ha proposat reforçar els seus protocols de moderació per evitar que situacions similars es repeteixin en el futur.

En aquest dispositiu hi han treballat investigadors de la República Txeca, Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Luxemburg, Portugal, Romania i la República Eslovaca. A més, també ha comptat amb experts policials d’Albània, Bòsnia-Hercegovina, Colòmbia, Geòrgia, Moldàvia, Montenegro i el Regne Unit.