Europa vol que les treballadores que hagin patit discriminació de gènere rebin una compensació salarial

La Unió Europea defensa que els treballadors que hagin patit discriminacions salarials per motius de gènere puguin rebre una compensació per la diferència que han deixat de percebre, així com bonificacions i pagaments en espècies. Així ho ha indicat en un comunicat el Consell de la Unió Europea, després que aquest dilluns s’hagin adoptat noves regles per combatre la discriminació i la bretxa salarial. La directiva també vol obligar les grans empreses a presentar informes periòdics sobre les diferències salarials entre homes i dones i, en cas que es detectin bretxes excessives, obligar-les a arribar a un acord amb els sindicats per corregir la situació.

Les noves normes també obligaran les companyies a informar sobre el salari o el rang salarial de les vacants anunciats i prohibiran a les empreses que preguntin sobre sous anteriors dels candidats.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A més, un cop una persona hagi obtingut un lloc de treball, aquesta podrà preguntar a l’empresa quins són els sous mitjans dins el grup, dividits per sexe i categories. Alhora, tindran accés als criteris que utilitzen les empreses per decidir els salaris i els ascensos.

 

Amb aquesta directiva, els estats de la Unió volen posar fi a la bretxa salarial a la UE, que actualment se situa en el 13% de mitjana. Un cop s’aprovi de forma definitiva, els països disposaran de fins a tres anys per transposar la directiva, que aplicarà a empreses de més de cent treballadors.