Brussel·les denuncia finalment Espanya pels elevats nivells de contaminació

Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona

Imatge d'un dia amb molta contaminació a Barcelona | Arxiu

 

Brussel·les ha dit prou i finalment ha denunciat Espanya pels elevats nivells de contaminació que hi ha a Madrid, Barcelona i El Prat de Llobregat, amb valors molt superiors als que exigeix la Unió Europea. L’advertència ja s’havia fet setmanes enrere per l’incompliment de l’estat pel que fa a les normatives europees en aquest sentit.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Malgrat la resposta de les institucions espanyoles sobre aquest assumpte, Europa s’ha declinat per no acceptar-la en considerar-la insuficient i no li ha tremolat el pols a l’hora de portar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, confirmant així l’amenaça.

 

Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona

Cartell de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona | ACN

 

Madrid Central, la gota que ha fet vessar el got

Aquesta problemàtica ve de lluny i el conflicte per la contaminació entre Europa i Espanya es va iniciar fa uns anys. No obstant, la gota que ha fet vessar el got ha estat la polèmica sobre la suspensió de Madrid Central, el projecte de l’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, que va prohibir la circulació de vehicles privats pel centre de la capital espanyola per reduir els nivells de contaminació i que el nou govern municipal, de la mà de l’alcalde popular José Luis Martínez-Almeida, ha tombat, tot i que aquesta fase encara està pendent de resolucions judicials. 

 

De fet, l’any 2018 Europa ja va denunciar 8 països per aquest assumpte, però Espanya es va salvar a l’últim minut per les mesures impulsades pels ajuntaments de Madrid i Barcelona per pal·liar la contaminació. Ara, amb la reculada del projecte Madrid Central, la Unió Europea ha dit prou.

 

Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona

Imatge del trànsit dens que es viu cada dia al centre de Barcelona | UB

 

Espanya ja estava advertida

En aquest sentit, el passat 9 de juliol, el Comissari de Medi Ambient de l’ens europeu, Karmenu Vella, va reclamar a la Ministra per la Transició Ecològica en funcions d’Espanya, Teresa Ribera, que les administracions espanyoles adoptessin mesures addicionals contra la contaminació per tal d’evitar la denúncia final. En una carta, Vella ja mostrava les preses que tenia Brussel·les per solucionar la situació i fixava el 24 de juliol com a data límit, cosa que s'ha complert.

 

El Ministeri va reenviar la carta a l’alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida, i al Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, demanant una millora de la «cooperació» en aquest camp. A més, el comissari europeu conclou el text recordant que s’han de complir els valors límit d’emissions acordats de cara a l’any 2020.

 

Dues setmanes després de l'advertència, Europa no ha dubtat ni un segon en portar Espanya als tribunals davant de la insuficient resposta de les autoritats espanyoles. Els nivells de NO2 a Barcelona, Madrid i El Prat del Llobregat és fruit de la combustió de vehicles de motor, calefaccions i transport marítim.