Eufòria inesperada al PP de Lleida que recupera en detriment del PSC el diputat que va perdre el 20-D

Eufòria inesperada al PP de Lleida que recupera en detriment del PSC el diputat que va perdre el 20-D| Text i fotos: ACN

 

L'eufòria ha esclatat al PP de Lleida quan s'ha confirmat que recuperaven, en detriment del PSC, el diputat que van perdre el 20-D. Ha estat de manera inesperada ja que cap enquesta ni sondeig ho contemplava. ERC, ECP i CDC han celebrat els seus resultats ja que mantenen l'escó que van assolir al desembre però han coincidit en lamentar els resultats populars tant a la demarcació de Lleida com a l'Estat. 

La sorpresa ha saltat al restaurant Cuina del País-Sant Bernat de la capital del Segrià, on els populars lleidatans han seguit l'escrutini del 26-J, així que s'ha anat confirmant que la formació recuperava l'escó al Congrés que havia perdut el 20-D, contradient la majoria d'enquestes i sondejos. L'eufòria s'ha apoderat de la sala i sobretot quan ha aparegut el cap de llista, que ha estat rebut amb crits de “José Ignacio, diputat” i amb banderes espanyoles. José Ignacio Llorens s'ha mostrat molt emocionat i ha qualificat “d'èxit” la recuperació de l'escó al Congrés per Lleida, de la mateixa manera que el resultat assolit al conjunt de l'Estat, on ha tornat a defensar que ha de governar el partit més votat. 
 
Per Llorens, en aquestes eleccions “els ciutadans han sabut valorar quin és el partit que està preocupat pels problemes reals de la gent, per seguir amb la recuperació econòmica i apostant per una Espanya unida”. I ha afegit: “La gent de Lleida ha de tenir el que es mereix, un partit que defensi els seus interessos al Congrés”. José Ignacio Llorens ha tingut paraules d'agraïment per la direcció del PP de Lleida, també per la direcció estatal pel suport rebut en aquesta campanya amb la visita a Lleida de Mariano Rajoy i d'altres destacats membres de la cúpula, i especialment, per tots aquells lleidatans que li han fet confiança. 
 
Per la seva banda, el candidat d'ERC al Congrés a Lleida, Xavier Eritja, ha reconegut que els republicans tenien esperances en poden aconseguir un segon diputat a Lleida però ha dit que estan “satisfets” perquè han aconseguit ser la primera força a la demarcació i assolint una bona representació a la Seu d'Urgell o Sort, per exemple, on feia anys que no aconseguien resultats tan positius. A nivell estatal, però, ha lamentat que s'ha fet el “carallot” -amb aquestes noves eleccions-, “per acabar en el mateix escenari”, amb una victòria del PP. “Això vol dir que no pot haver canvi a l'Estat i per tant reforça el nostre missatge que Catalunya ha d'anar cap a una república”, ha sentenciat. Eritja també s'ha explicat la pujada del PP a Lleida a causa de la baixa participació, que “perjudica més a les esquerres”, i també per l'anomenat “vot útil” que ha passat de C's als populars. 
 
Ambient fred a la seu de CDC de Lleida ja que, malgrat mantenir a Lleida l'escó al Congrés, els convergents passen a ser la segona força de la demarcació per darrere d'ERC, a més de perdre dos senadors respecte al 20-D –quan en van aconseguir tres sota el paraigua de Democràcia i Llibertat-. Per tant, poques mostres d'alegria en una nit que ha acabat amb un regust “agredolç”, en paraules del cap de llista al Congrés per Lleida, Toni Postius, que ha reconegut que “els resultats no han respost al nostre objectiu de revalidar la primera posició a la demarcació de Lleida” i ho ha atribuït a la caiguda de la participació i a les crides al vot útil, “que d'alguna manera ens han acabat perjudicant a nosaltres respecte d'Esquerra”. En aquest sentit, Postius ha lamentat que “la competència política entre Convergència i Esquerra hagi comportat que el PP obtingui representació” però s'ha felicitat pel fet que “al conjunt de la demarcació han guanyat les forces independentistes”. 
 
El candidat d'ECP per Lleida al Congrés, Jaume Moya, ha valorat positivament el diputat aconseguit en aquest 26-J, repetint la representació del 20-D. “Ens hem consolidat i l'escó aconseguit evidencia que els resultats del 20-D no van ser un miratge ni una flor d'estiu sinó una clara tendència que som una força en creixement, amb present i amb futur i que serem decisius a Madrid”, ha dit. Moya, però, ha reconegut que “no ens agrada en absolut” el creixement de la dreta i l'escó aconseguit pel PP. “Queda clar que la gent ha preferit votar la dreta rància a la nova (C's) i lamentem que el PP entri al Congrés en comptes del PSC”, ha reconegut. Moya s'explica l'escó aconseguit pel PP a Lleida a causa de l'abstenció i en el “suflé” de Ciutadans. Tot i això, ha afegit, “celebrem que el vot sobiranista es consolidi” i ha assegurat que tornaran a Madrid “amb la mateixa força” que al desembre.
 
Cares llargues a la seu del PSC i C's
Cares llargues i de decepció han marcat la nit electoral a la seu del PSC de Lleida, a mesura que avançava l'escrutini i s'anava confirmant la pèrdua de l'escó al Congrés que el partit va assolir a la demarcació el 20-D. La cap de llista al Congrés, Mònica Lafuente, ha expressat un sentiment de “tristesa” per no haver pogut revalidar l'escó però ha deixat clar que el PSC “seguirà representant les Terres de Lleida, el Pirineu i l'Aran des d'allà on estiguem”. Lafuente ha remarcat que el percentatge de vot obtingut pel PSC a les comarques lleidatanes ha estat, fins i tot, lleugerament superior a les darreres eleccions, però “tot sembla indicar que s'ha produït traspàs de votants d'Unió i Ciutadans al PP”, ha apuntat. Malgrat tot, la candidata ha celebrat que el PSC hagi mantingut els vuit diputats a Catalunya i que “a nivell d'Espanya ha quedat clar que no s'ha donat el sorpasso”. Finalment, Lafuente ha assegurat “el PSC segueix existint i enfortint-se i amb el temps aquesta situació donarà la volta perquè tenim el millor projecte”. 
 
 
A la seu de C's de Lleida han predominat les cares llargues després que la formació s'hagi tornar a quedar sense representació tot i que la decepció ha estat menor que fa sis mesos perquè les expectatives no eren tan altes. El candidat al Congrés, Óscar Uceda, s'ha ofert a seguir treballant pels interessos dels lleidatans al Congrés tot i no haver obtingut l'escó a la demarcació de Lleida. “Com que tenim 32 diputats al Congrés em comprometo a fer de portaveu dels interessos que pugui tenir Lleida”, ha comentat. Una part dels vots que ha perdut C's han anat a parar al PP i, segons Uceda, si José Ignacio Llorens ha aconseguit l'escó és per culpa de la “polarització i el vot de la por”. “Tal com està feta la llei electoral actual permet que el mal anomenat vot útil es pugui traspassar d'un lloc a un altre; en aquest sentit, el PP ha fet una campanya molt agressiva contra C's i nosaltres no hem estat capaços de transmetre que el vot realment útil era el nostre”, ha afirmat.