Sense Categoria

L’OCU adverteix que els supermercats menteixen en el seu etiquetatge

Avatar
  • octubre 16, 2018
  • 3 min read

Una dona comprant productes lactis en un supermercat  | Cedida
 

Quan anem a fer la compra l'etiquetatge, sobretot les imatges, acostuma a ser un factor clau perquè escollim un o un altre producte. Molts cops, però, quan obrim els envasos ens trobem que ens han enganyat. 

 

Per evitar aquesta situació, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha iniciat una campanya sota el títol 'No cola', on volen denunciar els abusos de certes marques i de certs supermercats, fins i tot els de més èxit.  Animen a tots els consumidors que comparteixin a les xarxes amb aquest 'hashtag' tots els productes que hagin comprat amb un etiquetatge que conté dades falses. 

La llista de productes amb missatges falsos

L'OCU ha fet un estudi en alguns dels principals supermercats de l'estat i ha pogut comprovar que molts aliments de tota mena no diuen la veritat als compradors. Un dels primers exemples que expliquen són uns calamars a la romana, on es veu com «és un producte elaborat amb peces de peix i amb un 40% de pota»

 

Un altre dels aliments que acostumen a tenir enganys són els productes carnis, ja que alguns no especifiquen de quin animal estan fets i quins altres productes porten. Per exemple, s'han trobat amb salsitxes de gall d'indi amb només un 41% d'aquesta au. L'organització conclou: «El 59% restant és una barreja d'aigua, midó, proteïna de soja, fibra vegetal…».

 

També algunes begudes com alguns sucs envasats enganyen a les persones que els consumeixen. Marques com 'Bifrutas' són més un refresc, ja que la quantitat de suc o de llet és mínima. L'OCU també denuncia com molts productes marinats no ofereix un bon producte amb una preparació sofisticada, sinó que el duen és simplement aigua. 

 

Un consumidor mirando las etiquetas de los productos del supermercado.

Un consumidor mirant les etiquetes en un supermercat  | Cedida

 

L'OCU fa unes demandes als supermercats

L'entitat ha fet unes demandes per acabar amb les que consideren «etiquetes trampa». Demanen que la denominació comercial aparegui com s'especifica a la llei, en la part frontal i visible. També sol·liciten que s'elimini la lletra petita i que s'utilitzin imatges reals del producte

 

Pel que fa a les condicions dels productes, creuen que hi ha d'haver un percentatge mínim per destacar un ingredient i que si es fa, aquest sigui majoritari en l'aliment. Volen que aquests ingredients destacats apareguin al costat del nom del producte. Per últim demanen limitar l'ús de sucre, colorant o potenciadors de sabor, a més que hi hagi un control de l'ús de certes al·legacions nutricionals o de termes com natural, casolà o tradicional.  

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *