Sense Categoria

Estudien noliejar avions per retornar a Catalunya treballadors agraris que estaven de vacances

Avatar
  • abril 21, 2020
  • 7 min read

L'entitat reclama ampliar les persones que poden viatjar en un vehicle per anar a treballar al camp o centrals | LleidaDiari.cat

Afrucat treballa per muntar combois aeronàutics perquè treballadors agraris originaris de l'Europa de l'Est residents a Catalunya que es trobaven de vacances als seus països puguin tornar per treballar a la campanya de la fruita. L'entitat manté converses amb l'Estat per obtenir les autoritzacions pertinents perquè puguin retornar entre 2.000 i 3.000 treballadors, sobretot de Romania, en les pròximes setmanes.

 

D'altra banda, ha plantejat als governs català i espanyol un increment de les persones que poden viatjar en un vehicle per anar a treballar al camp o en centrals. Així mateix, Afrucat està dissenyant rutes per traslladar treballadors agraris als llocs de feina amb autocars que prestaven serveis públics com ara el transport escolar.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

Aquesta setmana ha començat la collita de la cirera

Aquesta setmana ha començat la collita de la cirera a les Terres de l'Ebre però el gruix de la campanya de la fruita no arribarà fins al juny amb l'inici de la recol·lecció del préssec i la nectarina. L'emergència sanitària pel coronavirus genera incerteses entre el sector, sobretot pel que fa a la disponibilitat de mà d'obra i a la mobilitat dels treballadors, segons ha assenyalat el director general d'Afrucat, Manel Simon.

 

La campanya de la fruita requereix uns 30.000 treballadors addicionals. Any rere any, molts d'aquests llocs de treball es cobreixen amb persones d'origen estranger residents al país. Es dona el cas que molts es trobaven de vacances als seus països quan ha esclatat la crisi del coronavirus i no han pogut tornar com és el cas de treballadors del Marroc, país que impedeix que puguin sortir. En una situació similar es troben amb treballadors que estan a l'Europa de l'Est, davant les restriccions de mobilitat imposades pels països europeus i que dificulten els desplaçaments terrestres.

 

Combois aeronàutics perquè entre 2.000 i 3.000 treballadors de l'Europa de l'Est

En aquest sentit, Afrucat està treballant per organitzar combois aeronàutics perquè entre 2.000 i 3.000 treballadors de l'Europa de l'Est que resideixen a Catalunya i que es troben actualment als seus països d'origen, especialment a Romania, puguin tornar per treballar a la fruita, sigui al camp o en centrals fruiteres. L'associació empresarial està fent gestions amb el govern espanyol per poder obtenir les autoritzacions pertinents i també manté contactes amb brokers per noliejar els avions necessaris. Una de les possibilitats que estudia Afrucat és que puguin arribar a través de l'Aeroport de Lleida-Alguaire. 

 

Simon ha recordat que fa uns dies la Comissió Europea va dictar una instrucció que insta tots els països membres a facilitar la mobilitat dels treballadors del camp. Afrucat està treballant perquè no falti mà d'obra i adverteix que perquè això no succeeixi cal que les administracions atenguin les diferents propostes plantejades pel sector. L'entitat també va posar en marxa una borsa de treball per posar en contacte gent d'arreu de l'Estat interessada a treballar a la fruita i empreses.

 

Afrucat dissenya rutes en autocars i demana poder traslladar més treballadors en un mateix vehicle

Una altra de les preocupacions d'Afrucat és la mobilitat dels treballadors fins a les explotacions o centrals. Per això, fa unes setmanes va plantejar al Govern que autocars discrecionals que prestaven serveis públics com ara els de transport escolar i que es troben parats es puguin utilitzar amb aquesta finalitat, una mesura que l'executiu català preveu aprovar aquesta setmana. Així, Afrucat, en col·laboració amb empreses i en coordinació amb els delegats del Govern a les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Lleida, està dissenyant rutes en aquests territoris per transportar el personal amb aquests autocars fins al camp o centrals.

 

De moment i coincidint amb l'inici de la campanya de la cirera a Terres de l'Ebre, s'ha dissenyat primera una ruta que va des que Tortosa, passant Móra d'Ebre, Benissanet i fins a Tivissa, però també n'estan dissenyant a Lleida, a partir de les necessitats de les empreses, segons ha explicat Simon. Aquestes rutes preveuen les diferents parades del trajecte i tots els autocars que fan falta per traslladar els treballadors necessaris.

 

D'altra banda, des d'Afrucat han traslladat als governs català i espanyol la petició per ampliar les persones que poden viatjar en un vehicle per anar a treballar al camp o en empreses fruiteres. Cal recordar que les restriccions actuals permeten en el sector primari que puguin anar dues persones en un turisme i, en el cas de furgonetes i autocars, es pot ocupar un terç de la capacitat del vehicle. En aquest sentit, Afrucat demana que es pugui ampliar fins al 50% l'ocupació del vehicle fent servir diferents elements de protecció com ara mascaretes o guants i, si és necessari, instal·lant separacions físiques, seguint les indicacions de Salut Pública.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Protocol d'actuació contra el coronavirus per a les centrals fruiteres

Una altra de les prioritats d'Afrucat és la implementació de mesures de protecció contra el coronavirus. Per això, l'associació, en col·laboració amb empreses del sector, ha desenvolupat un protocol d'actuació per a la prevenció del coronavirus a les centrals de fruita. El document recull totes les mesures que són d'aplicació a les empreses del sector i és l'únic que actualment ha estat revisat i validat pel Departament de Salut, i que també ha estat revisat pel sindicat UGT, que en recomana l'ús.

 

L'objectiu del protocol és dotar d'una guia a les centrals fruiteres on puguin resoldre tots els dubtes que la pandèmia els ocasiona, aportar les eines necessàries per contribuir a la prevenció dels contagis entre els treballadors durant la campanya i, a més, oferir seguretat jurídica a les empreses enfront de possibles inspeccions o sol·licituds d'informació per part de les administracions i/o clients.

 

Afrucat comença a distribuir material de prevenció contra el coronavirus a centrals i empreses fruiteres

Afrucat ha començat a distribuir a centrals i empreses fruiteres el material de protecció contra el coronavirus que ha adquirit directament a la Xina, mitjançant un grup de compra coordinat per l'entitat. Es tracta d'uns 800.000 guants de nitril, unes 400.000 mascaretes, 200 termòmetres digitals, 16.000 litres de gel hidroalcohòlic, a més d'unes 2.700 unitats de testos d'anticossos. Aquest dimarts s'ha fet el primer enviament a empreses de Girona, i en els pròxims dies també es farà arribar al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. En el cas de les empreses lleidatanes, moltes opten per recollir elles mateixes el material al magatzem que Afrucat té a Torrefarrera (Segrià), mentre a la resta també se'ls farà arribar.

 

Afrucat preveu menys producció de fruita de pinyol que l'any passat

Tot i que encara és d'hora, en una primera estimació veient la floració i com estan quallant els fruits, Afrucat preveu un 15% menys de producció de préssec i nectarina a Catalunya amb relació a la «gran campanya» de l'any passat sobretot per les afectacions climàtiques com ara les gelades que van afectar fa un mes la plana de Lleida. L'associació empresarial de la fruita de Catalunya estima que la davallada de la producció a Itàlia i Catalunya, principal zona productora d'Europa, per les afectacions climàtiques, pugui ajudar el sector marcat per les crisis de preus dels darrers anys.

 

Malgrat això, Simon apunta que «serà una campanya diferent, condicionada per restricció dels canals de distribució, ja que no tots els mercats estan oberts a Europa tot i que la gran distribució organitzada segueix funcionant però hi ha molta gent confinada a casa seva i caldrà esperar a veure com es comporten els mercats».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *