El govern espanyol rescatarà estudiants amb deutes per crèdits universitaris

Pedro Duque

Imatge de Pedro Duque, ministre espanyol de Ciència, Innovació i Universitats | CatalunyaDiari.cat

 

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque ha confirmat aquest dimecres 19 de setembre que el govern té la intenció de rescatar els universitaris que s'han endeutat per culpa d'uns crèdits d'ajuda en els estudis. Després d'anunciar que es vol reunir amb l'associació d'alumnes, Duque ha afirmat que «entén les demandes dels afectats i que els escoltarà per a buscar una solució justa». 

 

El ministre ha respost així a una pregunta formulada per Javier Sánchez, portaveu d'educació d'Unidos Podemos, que ha recordat que la causa de l'endeutament d'aquests universitaris és un canvi en les condicions de les beques que van rebre. 

 

Les condicions de les beques van ser modificades 

L'associació d'afectats està formada per un conjunt d'estudiants universitaris que van demanar aquests crèdits amb unes certes condicions que, passats uns anys, van ser modificades.  

 

Una d'elles establia que fins que el sol·licitant de la beca no cobrés 22.000 euros bruts anuals no havia de començar a tornar els diners. A més, els alumnes rebien la quantitat demanada sense que després haguessin de pagar interessos. Aquestes dues clàusules van ser canviades, ofegant econòmicament a molts joves estudiants 

 

Imagen de archivo de Pedro Duque.

Imatge d'arxiu de Pedro Duque | EFE

 

Els bancs anaven darrere dels endeutats 

Javier Sánchez va denunciar que l'anterior govern no va supervisar en cap moment aquestes beques. També va afirmar que molts bancs anaven darrere dels estudiants endeutats. 

 

El diputat d'Unidos Podemos va comentar també que moltes entitats financeres van pujar els interessos dels crèdits de manera desproporcionada a més d'amenaçar els alumnes amb incloure'ls en la llista de morosos.

 

El rescat va ser una demanda d'Unidos Podemos

Aquesta mesura ja havia estat portada al Congrés, en forma d'una proposició no de llei, pel grup parlamentari liderat per Pablo Iglesias. El text va ser sotmès a votació a la cambra i va ser aprovada per majoria, comptant amb els vots del partit socialista. 

 

Respecte a aquesta, Pedro Duque ha afirmat que fa dies que l'estudia i que busca la millor manera de desenvolupar-la. El ministre entén que la reunió que mantindrà amb els afectats servirà per trobar la millor solució a un problema que afecta milers d'estudiants universitaris de tot l'Estat.