Pateixes migranya? Aquesta informació t’interessa!

Un estudi liderat per l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL en què han participat 18 Unitats de Cefalees d’hospitals de tot l’Estat ha demostrat que l’ús de fàrmacs anti-CGPR en majors de 65 anys, perfil de pacients exclòs fins ara dels assajos clínics, és «segur i fiable» per al maneig de la migranya crònica. Els resultats de l’estudi multicèntric, publicats aquest mes de juny a la revista científica The Journal of Headache and Pain, determinen que el 60% dels 162 pacients participants ha presentat una reducció de més del 50% de dies que patien migranya. Concretament, al cap de sis mesos de tractament han passat d’una mitjana de 18 dies mensuals de migranya a només 8, resultat similar al de la població general.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Disposar d’aquesta informació era una assignatura pendent, ja que aquest perfil de pacient estava exclòs dels assajos clínics. Ara s’ha demostrat que aquest tractament representa una opció terapèutica segura i eficaç per al maneig de la migranya crònica en aquests pacients. Els anticossos anti-CGRP són uns fàrmacs disponibles des de 2019 que precisament bloquegen el CGRP, una proteïna implicada en els processos de dolor i vasodilatació associats a la migranya. Per la seva actuació específica sobre la proteïna, són fàrmacs molt ben tolerats i eficaços sense efectes a altres nivells -excepte estrenyiment, perquè la proteïna també es troba a les neurones del budell-, ja que bloquegen la via del dolor associada a la migranya.

 

Pel que fa als efectes adversos en els majors de 65 anys, se n’han detectat menys amb l’administració de fremanezumab. En paral·lel, les freqüències de cefalea i el consum d’analgèsics de la mostra de pacients de l’estudi liderat per l’Hospital de Bellvitge s’han reduït significativament i les escales d’avaluació clínica han millorat. Aquest darrer estudi aclareix els dubtes pendents sobre aquests tractaments que amplien l’abordatge actual de la migranya, amb bona tolerància i seguretat. Es calcula que prop de 900.000 persones pateixen migranya a Catalunya, sobretot dones en edats joves. Tot i que la prevalença és menor en els majors de 65 anys, la comorbiditat i la cronificació poden suposar una limitació en la prescripció i resposta al tractament.